Društvo

Dinamitaši neće stati bez kontrola

Najavljeno prvenstvo u sportskom podvodnom ribolovu koje je u nedjelju trebalo da bude održano u Ulcinju odgođeno je za naredni vikend zbog jakog vjetra, inače bi, kako je Pobjedi kazao Zoran Dočić iz kluba za ribolov na dah „Neptun“, takmičare, nažalost, dočekale iste scene kao nedavno u Budvi gdje su ronioci plivali među ribom ubijenom dinamitom. Prema njegovim informacijama sa terena, na potezu između Ulcinja i Valdanosa, juče su najmanje na dva mjesta uočene velike količine skakavice ubijene eksplozivom.
Dinamitaši neće stati bez kontrola
Portal AnalitikaIzvor

Namjerna šteta?

- Ni nepovoljni uslovi na moru nijesu spriječili neke od njih da bace eksploziv, očito samo iz razloga pravljenja štete, jer zapadni vjetar nije im išao naruku - kazao je Dočić koji navodi da je minulih dana ubijena skakavica u gajbama prodavana širom Ulcinja, često i noću.

On je kazao da sportski ribolovci pozdravljaju stav Vlade zauzet na sjednici u četvrtak u dokumentu koji prepoznaje izlov ribe eksplozivom kao veliki problem na Primorju, ali ističu da je potrebno vidljivo prisustvo i reakcija na terenu, jer dinamitaši lako ne odustaju.

- Prisustvo policije na moru, odnosno češće i oštrije kontrole moraju se preduzimati, jer dok toga ne bude, dinamitaši koji svakodnevno „rade“ odlaze na pozicije kao na posao - kazao je Dočić.

Inspektorka za morsko ribarstvo je, ističe on, dio ribe zaplijenila i uništila, ali smatra da je potrebno da se i na vodi vide policijske kontrole i da se djeluje preventivno, a ne kada riba „dođe do gajbi“.

Dočić navodi da tek predstoji glavna dinamitaška aktivnost jer prateći jata skakavica prilaze i gofovi kao ključna lovina krivolovaca.

Kako je iz policije saopšteno Pobjedi, operativni podaci ukazuju na to da se nezakoniti izlov ribe u moru dinamitom obavlja sa teško pristupačnih terena sa kopna, sa stijena i iz nepristupačnih uvala.

- Zbog toga su tokom maja, na inicijativu službenika Plovne jednice, održani radni sastanci  sa ribarskim inspektorima i službenicima centara bezbjednosti Ulcinj, Bar, Budva i Herceg Novi, na kojima su određene bliže smjernice za zajednički rad u cilju rješavanja ovog pitanja – navode iz policije.

Nakon niza objavljenih dokumentovanih slučajeva krivolova koje su u medijima objavili sportski ribolovci i građani okupljeni u grupi Stop krivolovu i Vlada je zauzela stav o ovom problemu.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika