Zabava

Smokijeva najveća bitka

Legenda jugoslovenskog glumišta, Ljubiša Samardžić, kako "Novosti" saznaju, zbog teškog zdravstvenog stanja primljen je u Kliniku za hematologiju Kliničkog centra Srbije.
Smokijeva najveća bitka
Portal AnalitikaIzvor

Ljekari preduzimaju sve da stabilizuju njegovo zdravstveno stanje, ali zbog hronične bolesti neizvjesno je da li će popularni "Smoki nacionale" dobiti najtežu i najvažniju bitku u životu, koju vodi već nekoliko mjeseci.

Podsjećanja radi, početkom decembra prošle godine Ljubiši je u KCB izvedena teška operacija na mozgu, poslije koje je, ipak, uspio da se oporavi i pojavi u javnosti.

Jedini glumac sa ovih prostora, koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji, poklonio se publici 30. marta u Domu omladine, na otvaranju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Tada je premijerno prikazan njegov dokumentarac "Panta rei", u kojem Ljubiša daje intimno, iskreno i dirljivo svjedočanstvo o svom detinjstvu, porodici rudara iz koje je potekao, dolasku u Beograd na studije, razlozima zbog kojih je izabrao glumačku profesiju, svojoj supruzi, sinu koji je preminuo, kćerki, unucima, ali i o vremenu u kojem je živio.

Kako je poslije premijere filma izjavio u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti", njegova želja je bila da ovim dokumentarcem, prvim koji je snimio u svojoj prebogatoj karijeri glumca, reditelja i producenta, napravi svojevrstan omaž jugoslovenskoj kinemtografiji.

- Ponosim se što sam dio filma posvetio autorima i poštovaocima filma bivše Jugoslavije s kojima sam sarađivao. Od Puriše Đorđevića, Saše Petrovića, Hajrudina Krvavca, Branka Bauera, Krsta Papića, Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića, Boštjana Hladnika, Ivana Hetriha, Veljka Bulajića, do mojih kolega Milene Dravić, Bate Živojinovića, Pavla Vuisića, Borisa Dvornika, Miodraga Petrovića Čkalje, Mije Aleksića... Bio je veliki izazov jednu tako dugu karijeru smjestiti u osamdesetak filmskih minuta. A u ovom dokumentarcu je samo djelić impresija iz mog života i mojih djela - rekao je Ljubiša, koji je na ovogodišnjem Festu nagrađen "Beogradskim pobjednikom" za doprinos srpskom filmu.

Mnogobrojna publika širom nekadašnje Jugoslavije, koja ga i danas voli, i koju je svojim sjajnim glumačkim kreacijama oduševljavao u više od sto pedeset filmova i kultnih TV serijala, za Smokija sada navija da bude pobjednik i u svojoj borbi za život. 

ISKRENO I EMOTIVNO

- Nije lako, prije svega emotivno, praviti film u kojem se otvoreno i iskreno govori o vlastitom životu, iako sam se uvijek trudio da svoje utiske iz života iskreno prenesem na film - istakao je Smoki o svom dokumentarcu "Panta rei".

Novosti.rs

Portal Analitika