Politika

BRAJOVIĆ: Rezultat bojkota rada parlamenta jednak nuli

Sve češća preraspodjela na opozicionoj političkoj sceni pokazuje da je rezultat bojkota rada parlamenta jednak nuli, ocijenio je u razgovoru za TV Pink M predsjednik Skupštine Ivan Brajović. Napominje da je nakon parlamentarnih izbora zabilježeno značajno slabljenje DF-a i jačanje Demokrata dok ostali politički subjekti polako nestaju.
BRAJOVIĆ: Rezultat bojkota rada parlamenta jednak nuli
Portal AnalitikaIzvor

PINKM: Crna Gora je prije 11 godina stekla nezavisnost. Kako vidite našu zemlju danas?

BRAJOVIĆ: U milenijumskom trajanju Crne Gore, ona se suočavala sa mnogo izazova koje je manje ili više uspješno rješavala. Samo u posljednjih 150 godina imala je izuzetno mnogo izazova. 1878. na Berlinskom kongresu Crna Gora je međunarodno priznata kao 27.država u svijetu. Pa preko kraljevine Crne Gore do nestajanja naše države poslije Prvog svjetskog rata. Zatim je naš sjajni 13.jul 1941.godine i jedan sređen život u Titovoj Jugoslaviji. Nažalost, ta Jugoslavija se raspala opet u neshvatljivim uslovima za Evropu 90-ih godina prošlog vijeka u krvavom raspadu na prostorima bivše Jugoslavije. I došli smo do 21.maja 2006.godine. Mislim da u našim političkim životima ne postoji značajniji datum. Važno je reći da je Crna Gora toga dana stekla međunarodno priznanje, nezavisnost na referendumu pod kriterijumima za koje se nadam da ih niko neće imati. Morali smo osvojiti više od 55 procenata biračkog tijela. Jedanaest godina poslije toga imamo 28. april 2017 godine koji je takođe vrlo važan datum u crnogorskoj istoriji, zato što smo toga dana u Skupštini Crne Gore našom odlukom, odlukom poslanika usvojili zakon o potvrđivanju Vašingtonskog ugovora.

Prije toga vidjeli ste da je 28 država članica NATO-a izrazilo političku volju da Crna Gora postaje članica NATO-a. I taj drugi veliki spoljno – politički cilj je završen. Crna Gora jeste praktično članica NATO-a i te formalnosti će biti ispunjene za narednih 15 dana. To je veoma važno jer time mi definisemo i udaramo pečat na našu nezavisnost koja je stečena prije 11 godina. I idemo i dalje vrlo snažno na putu evropskih integracija i siguran sam da će CG koja je lider u regionu po tom pitanju biti prva sljedeća članica EU. No, ne završava se život tim što ćemo postati članica NATO niti EU. Mi se svi sada moramo skoncetrisati na ubrzan ekonomski razvoj, na snaženje naših kapaciteta, na novo stvaranje i ono što je posebno važno za nas na pravedniju raspodjelu stvorenog. Otvaranje novih radnih mjesta i davanje prosto mnogo više šanse mladim ljudima. Mislim da će se tu skupljati politički poeni.

PINKM: Dugo ste na političkoj sceni. Kako vidite svoj angažman tokom svih ovih godina?

BRAJOVIĆ: Jesam dugo, gotovo preko 30 godina, i moram da kažem da je važno trajati na političkoj sceni a da je mnogo važnije kako trajati na političkoj sceni. Ja moram da kažem s ponosom i zadovoljstom da organizacije u čijem stvaranju sam učestvovao su bile organizacije koje su se zalagale za suverenu, priznatu međunarodnu državu, nezavsnu CG, za Crnu Goru članicu NATO-a, i članicu EU. A danas mogu s ponosom da kažem kao predsjednik SD-a da smo sve ovo vrijeme jedino mi Socijaldemokrate istrajali, neki su posustajali posljednjih godina a mi smo istrajali i istrajavamo na tom putu i siguran sam da građani svakoga dana to prepoznaju.

PINKM: Pred samim smo vratima Alijanse, koliko političku scenu može da izmijeni naš ulazak u NATO?

BRAJOVIĆ: Prvo mislim da je naš ulazak u NATO važna stvar i za Crnu Goru i izuzetno važna stvar i za stabilnost regiona. Zato što, NATO je savez koji garantuje bezbjednost a na Balkanu koji je rovit problemima, jedna od prioritetnih stvari je bezbjednost i stabilost regiona. CG je primjer za multinacionalni i vjerski sklad i ulaskom u NATO samo pokazujemo i drugima koji primjer treba da slijede. Zato mislim da će doći do relaksacije na političkoj sceni a da će se određeni pritisci i dalje nastaviti.

PINKM: A kada smo kod pritisaka, možemo li da očekujemo da Rusija digne ruke od miješanja u unutrašnju politiku Crne Gore?

BRAJOVIĆ: Vrlo je važno kako se vi odnosite prema tim pokušajima. Znači uvijek mnogi pokušavaju da ostvare uticaj na pojedinim djelovima zemljine kugle, a važno je kako se vi prema tim uticajima odnosite i važno je da stabilno slijedite politički kurs koji ste zauzeli. Mislim da je državna politika Crne Gore i njena vanjska politika bez ikakvih zamjerki, snažno se ide na tom putu, naravno vodimo računa o problemima sa kojima se susrijećemo, ali kao što vidite uspješnio ih rješavamo.

PINKM: Očekujete li povratak opozicije u poslaničke klupe i od čega će to da zavisi, s obzirom na to da postavljaju uslove – a jedan od njih je ponavljanje izbora?

BRAJOVIĆ: Prvo ja mislim da oni nijesu u prilici da postavljaju ultimatume, a ako mislite da treba neko da uvaži njihove stavove da neće doći u Skupštinu dok se ne definiše datum za ponavljanje izbora to je jedna notorna glupost. Izbori su priznati od svih, od svakog relevantnog sagovornika čuo sam samo pohvale za politiku naše zemlje i nikada nisam čuo jednu riječ razumijevanja za njihovu priču o bojkotu. Ono što je najvažnije je da parlament radi u punom kapacitetu i da je najbolje po njih da se što prje vrate u parlament. Kao što je Federika Mogerini rekla da je parlament srce demokratije i jedino mjesto gdje možemo razgovarati i prezentovati naše političke programe. Njihova priča kako bojkot daje dobre rezultate, ja zaista moram da kažem da je moje mišljenje i svakog iole ozbiljnog političkog aktera da je rezultat bojkota nula. To se pokazuje svakog dana, pokazuje njihova preraspodjela na politikoj sceni u opozicionim redovima. Vidite, poslije svih ovih izbora imate značajno slabljenje DF-a a to je koalicija Boga mi veoma upućena u političke prilike i teško da mogu da prebroje sve njihove konstituente i imamo jačanje Demokrata. Ostali politički subjekti na političkoj sceni polako nestaju. Želim da se vrate, a najbolje će ih stimulisati i sankcionisati građani a ja moram da kažem da je ovdje riječ o polovičnom bojkotu, oni ovdje bojkotuju svoje obaveze a ne svoje privilegije. Niko se od njih nije bunio na verifikaciju mandata, a ta verifikacija mandata im je omogućila da koriste sve privilegije.

PINKM: Da se osvrnemo na izbore u Herceg Novom. Da li to može biti test na odnose snaga na državnom nivou?

BRAJOVIĆ: Ne mislim, mislim da bi to bilo pretenciozno. To su izbori u jednoj lokalnoj sredini a mi smo ispitivanje snaga na državnom nivou imali prije nekih pola godine, na oktobarskim izborima 2016. a drugo, Herceg Novi je opoziciona sredina već dugi niz godina, Herceg Novi nije mjerilo niti pravi pokazatelj za odnose snaga, pogotovo jer smo taj odnos snaga precizno izborili na izborima koji su organizovani. Rezultat u Herceg Novom, ja mogu da kažem da sam veoma zadovoljan kao predsjednik Socijaldemokrata jer smo mi tamo od parlamentarnih izbora za pola godine popravili rezultat dva i po puta pa i u takvoj sredini koja je vrlo da tako kažem teška za suverenističku opciju, dobili smo vrlo značajno povjerenje građana i siguran sam da će naše učešće u Parlamentu omogućiti da taj rezulat narednog puta bude sve bolji.

PinkM

Portal Analitika