Politika

IVANČEVIĆ: Građanska opozicija na ispitu

Ključ izlaska iz krize je u drugačijem i ozbiljnijem političkom pristupu građanske opozicije u Crnoj Gori, koja je na najvećem ispitu jer mora ubijediti građane da je ozbiljna alternativa vlasti, smatra predsjednik Crnogorske, Dragan Ivančević.
IVANČEVIĆ: Građanska opozicija na ispitu
Portal AnalitikaIzvor

Ivančević je ocijenio da se Crna Gora već dugo nalazi u političkoj i sveukupnoj krizi. 

"Činjenica da imamo opozicioni bojkot parlamenta od izbora, bez izgleda da će uskoro prestati, dovoljno govori o dubini i ozbiljnosti političke krize. Tu ne treba zaboraviti i jednostranačku vlast u Nikšiću", kazao je Ivančević. 

Kako je naveo, nije teško zaključiti da se radi o svojevrsnoj krizi povjerenja između opozicije i nepromjenjive vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih "satelita". 

"Vladanje od skoro tri decenije, iste političke garniture, neminovno je učinilo da su sve državne institucije izgrađene kao partijske, a kada je to tako, ni zloupotreba nije manjkalo u svom ovom periodu", kazao je Ivančević. 

On je istakao da samo profesionalne i odgovorne državne institucije mogu vratiti povjerenje i opoziciji i svim građanima. 

"Monitoring EU doprinosi takvoj transformaciji, ali moramo priznati da je ona veoma spora i nezadovoljavajuća. Upravo zbog ovoga imamo puno razumijevanje za građansku opoziciju i njihovo nepovjerenje u aktuelnu vlast i njihove partijsko-dražavne institucije", naveo je Ivančević.

Politička kriza, kako je naveo, sa sobom vuče neminovno i ostale slabosti, tako da se danas može govoriti i o ekonomskoj, privrednoj i socijalnoj krizi, o prezaduženosti države koja nema viziju prevazilaženja nagomilanih problema, o gotovo nevjerovatnom socijalnom raslojavanju, o rekordnoj nezaposlenosti.

Prema riječima Ivančevića, i pored svega toga, aktuelnoj vlasti je najvažnije da vlada, ne mareći za cijenu takve vladavine, „iako je ona odavno postala preskupa i za državu i sve njene građane“.

"Ključ izlaska iz krize je u drugačijem i ozbiljnijem političkom pristupu građanske opozicije u Crnoj Gori. Ona je na najvećem ispitu jer mora ubijediti građane da je ozbiljna alternativa koja zna i može rijeešiti nagomilane probleme i urediti državu po evropskom demokratskom modelu“, smatra Ivančević.

Upitan da li smatra da će, ulaskom Crne Gore u NATO, doći do stabilizacije unutrašnjih prilika u državi, on je rekao da se time "stavlja najsigurniji pečat na njenu državnu nezavisnost i suverenost", ali da to neće riješiti unutrašnju krizu. 

Tim potezom je, smatra Ivančević, Crna Gora napravila svojevrsni istorijski dikontinuitet, izlazeći prvi put ispod košobrana prevaziđenog i retrogradnog panslavizma, ulazeći u krug najrazvijenijih i demokratski najuređenijih država svijeta. 

On je dodao da vjeruje da se tim korakom Crna Gora približila i Evropskoj uniji.

"Ulazak u NATO neće riješiti našu unutrašnju političku i sveukupnu krizu, nju mogu i moraju rješavati političke snage u zemlji. Da li će ona biti riješena brzo i uspješno, zavisit će od zrelosti aktuelnih političkih snaga, ali je najveća odgovornost za rješavanje krize u rukama aktuelne vlasti" , istakao je Ivančević.

MINA

Portal Analitika