NATO

Kacin: Članstvo Crne Gore u Alijansi katapultiralo Crnu Goru u svijet

Ambasador Slovenije pri NATO Jelko Kacin izjavio je u intervjuu Pobjedi da se Crna Gora članstvom u NATO katapultirala u svijet. Nije više mala balkanska državica, nego ravnopravni dio evroatlantske Alijanse, najveće i najjače na svijetu. Crna Gora i njena Vlada postaju suodgovorne za mir na svijetu, za projekciju stabilnosti, za kolektivno odvraćanje i odbranu... – rekao je Kacin za praznični broj Pobjede povodom Dana nezavisnosti.
Kacin: Članstvo Crne Gore u Alijansi katapultiralo Crnu Goru u svijet
Portal AnalitikaIzvor

On kaže da zemlja dobija drugačiji, kvalitetniji identitet, povećavaju se ekonomske mogućnosti, stvara se nova energija, rastu ambicije, odjednom je sve drugačije i nadohvat ruke. – Crna Gora je dobila znatno pozitivniji imidž i čvrsto ekonomsko i političko sidro u Zapadnoj Evropi – ističe Kacin. Slovenački ambasador kaže da je članstvo Crne Gore u Alijansi već istorijski fakat i Rusija to morati prihvatiti. – Treba gledati u budućnost, kako u Moskvi, tako i u Podgorici – poručuje Kacin.

POBJEDA: Najavljeno je da će Crna Gora 5. juna predati instrument ratifikacije Ugovora Vašingtonu, čime naša država formalno postaje punopravna članica NATO-a. Kako će Crna Gora biti predstavljena na sastanku šefova država i vlada 25. maja u Briselu?

KACIN: Najprije hvala na pitanju i iskrene čestitke Crnoj Gori, političarima koji su zaslužni i svim građanima. Mi se stvarno ponosimo vama, jer je moja zemlja godinama aktivno radila na ostvarenju tog vašeg i našeg cilja. Evo nas zajedno, do sada već tri države iz okvira nekadašnje Jugoslavije.  Od sada na dalje naš glas i uticaj će biti jači i veći. Bravo Crna Goro! Što se pak tiče zasijedanja lidera Alijanse 25. maja, vaša zemlja već danas uživa status koji joj u velikoj mjeri i praksi već omogućava puno sudjelovanje na ogromnoj većini naših aktivnosti, uključujući i pravo nastupanja. No, svi će primijetiti veliku promjenu i razliku sa dosadašnjim učešćima Crne Gore, kada tog dana vašeg premijera i delegaciju vidite kako sjede na vašem formalnom mjestu, između premijera Luksemburga i Holandije, koje je odavno bilo rezervisano za vas.

POBJEDA: S obzirom da ste dobar poznavalac prilika u Crnoj Gori i da ste pratili proces referenduma o nezavisnosti, kako Vam izgleda naša država 11 godina kasnije? Koliko je ostvarila na unutrašnjem i vanjsko-političkom planu i koji joj izazovi predstoje?

KACIN: I ja dolazim iz relativno „male“ i mlade zemlje, pa mogu predvidjeti da i vaši građani (još) ne mogu realno ocijeniti kakva velika geopolitička promjena se događa i kakav visoki i teško dostižan cilj ste uspjeli usvojiti. Crna Gora se članstvom u NATO katapultirala u svijet. Nije više mala balkanska državica, nego ravnopravni dio evroatlantske

Alijanse, najveće i najjače na svijetu. Crna Gora i njena Vlada postaju suodgovorne za mir na svijetu, za projekciju stabilnosti, za kolektivno odvraćanje i odbranu...  Mladim generacijama, u ovom trenutku još posebno vašoj dijaspori, otvaraju se nove i bolje mogućnosti, promocije, kao i za ekonomske aktivnosti, razvoj trgovine i šire ekonomije. Zemlja dobija drugačiji, kvalitetniji identitet, povećavaju se ekonomske mogućnosti, stvara se nova energija, rastu ambicije, odjednom je sve drugačije i nadohvat ruke. Crna Gora je dobila znatno pozitivniji imidž i čvrsto ekonomsko i političko sidro u Zapadnoj Evropi. Slovenija npr. ima odlične odnose sa Rusijom na svim područjima, imamo obimnu ekonomsku razmjenu, kulturno sudjelovanje, redovnu bilateralu na najvišem nivou. Predsjednik Putin je u zadnjoj godini dana bio u Sloveniji, a Pahor u Moskvi. Naše članstvo u NATO i EU Rusiji ne smeta i nikako ne ometa našu saradnju. Obrnuto, Slovenija i dalje razvija i produbljuje odnose sa Rusijom na bazi pune ravnopravnosti i međusobnog poštovanja. Naši vojnici uskoro odlaze u NATO bataljon u Letoniju, kojim komanduje Kanada. Sudjelovanje Slovenije u EFP (povećano prednje prisustvo) NATO-a nije vojna prijetnja Rusiji, nego politička podrška državi te vojna saradnja sa Letonijom u korist obje vojske. Jačamo solidarnost sa saveznicom Letonijom. Tako se upoznajemo, razumijemo, poštujemo, učimo i bolje sudjelujemo. Sve to razumije i Moskva.

POBJEDA: Ekonomski i politički pritisci Moskve pokazuju da se Rusija još uvijek ne miri sa činjenicom da će Crna Gora uskoro postati dio Alijanse. Smatrate li da će se ruski pritisci nastaviti kada postanemo 29. članica NATO-a ili ipak možemo očekivati relaksiranje odnosa?

KACIN: Ruska Federacija ima svoje interese, pa će i ubuduće pokušati iskoristiti sve mogućnosti da poveća svoju prisutnost i uticaj u regionu. Šta to u praksi znači za Podgoricu treba tek sagledati, ali mislim da bi pritisaka na vas ipak moralo biti manje. No, to ne znači da se neće povećati njihove aktivnosti u vašem neposrednom susjedstvu. Svaka kriza, a na Balkanu ih ima previše, otvara prilike za miješanje sa strane. Članstvo Crne Gore u Alijansi je već istorijski fakat, pa će i Rusija to morati prihvatiti. Treba gledati u budućnost, kako u Moskvi, tako i u Podgorici. Od zamjerki nije moguće živjeti, a kamoli graditi budućnost i razvijati bilateralne odnose. Na drugoj strani NATO i Rusija imaju koliko-toliko redovan intenzivan dijalog u okviru Savjeta NATO – Rusija (NRC) u kojem Crna Gora još ne sudjeluje.

POBJEDA: U kojoj mjeri će članstvo Crne Gore u NATO-u uticati na stabilnost regiona, kojem je inače svojstvena zapaljiva politička retorika i krhka bezbjednost?

KACIN: Crna Gora sama po sebi postaje primjer, koji pokazuje i dokazuje dragocjenost članstva. Političke elite i javnosti u susjednim državama će imati priliku pratiti brzinu i kvalitet napredovanja, posebno na putu ka i u EU, ali istovremeno i ekonomski i društveni razvoj, koje će članstvo generisati. Interes za Crnu Goru će znatno ojačati, vidjećete nove investicije, rast, zapošljavanje, razvoj, napredak... Vaše društvo će se ubrzano razvijati, pa i demokratizovati, institucije će proraditi u većoj mjeri, a javnost će to sama vidjeti, pratiti, pa i zahtijevati. Crna Gora je već danas pozitivan primjer i model za zemlje Zapadnog Balkana, koji treba izučavati i slijediti. Crna Gora je „barjaktar“ integracijskih procesa, jer je dokazala da se može i hoće mijenjati na bolje.


Pobjeda

Portal Analitika