Turizam

,,Alart centar“ gradi ekskluzivni kompleks: Investiraju 80 miliona eura u Porto Budvu

Kompleks Porto Budva je planirano da bude završen do kraja naredne godine, a klučeve nekretnina bi kupci trebalo da dobiju prije ljetnje turističke sezone 2019. godine, saopšteno je iz kompanije ,,Alart centar“
,,Alart centar“ gradi ekskluzivni  kompleks: Investiraju 80 miliona eura u Porto Budvu
Portal AnalitikaIzvor

Već je prodato oko 80 odsto nekretnina koje su namijenjene za prodaju, pošto će ,,Alart centar“ 25 do 30 odsto stambeno-poslovnih prostora zadržati za sebe i kasnije rentirati

Kompanija ,,Alart centar – Budva – CG“ gradi projekat Porto Budva, novi ekskluzivno stambeno-poslovni kompleks vrijedan 80 miliona eura, na prvoj liniji od mora u samom srcu Budve, na samo 100 metara od tvrđave Starog grada. Vlasnik kompanije Naser Ramaj najavljuje završetak gradnje kompleksa za kraj naredne godine i naglašava da je već prodato 80 odsto stambeno-poslovnog prostora Porto Budve.

– Kompleks Porto Budva bi trebao da bude završen do kraja naredne godine, a ključeve nekretnina bi kupcima trebalo da predamo prije ljetnje turističke sezone 2019. Već je prodato oko 80 odsto nekretnina koje su namijenjene za prodaju, pošto ćemo 25 do 30 odsto stambeno-poslovnih prostora zadržati za sebe i kasnije rentirati – kazao je Ramaj za Pobjedu.
On je podsjetio da je izgradnja Porto Budve započeta u aprilu prošle godine, a do sada je samo u zemljane radove uloženo šest miliona eura.
– Investicija je ,,teška“ 80 miliona eura. Izgradnja će koštati 60 miliona, dok je zemljište kupljeno za 20 miliona eura – precizirao je Ramaj.

Atraktivna lokacija

On je kazao da će Porto Budva biti ekskluzivni stambeno-poslovni kompleks sa spa centrom, na prvoj liniji od mora u samom srcu Budve, na samo 100 metara od tvrđave Starog grada.
– Njegov atraktivan položaj, blizina mora, neponovljivi pogled na trvrđavu Starog grada, more i ostrvo Sveti Nikola u samom srcu grada s ulazom sa šetališta, daje dodatnu vrijednost ovom velelepnom objektu – ocijenio je Ramaj.
On je naveo da će se novi multi-kompleks Porto Budva sastojati od dva sprata garaža (400 garažnih mjesta), dvije etaže tržnog centra (8.000 metara kvadratnih), konferencijske sale, restorana, spa centra od 3.500 metara kvadratnih, otvorenog i zatvorenog bazena sa svim propratnim sadržajima  (teretana, fitnes sale, joga studio i salon za tradicionalnu tajlandsku masažu) i stambenog dijela kompleksa od devet spratova, koji će se sastojati od 300 stambenih jedinica, na 18.000 metara kvadratnih, sa uređenim enterijerima ,,premium klase“ – naveo je Ramaj.

Objasnio je nadalje, da se kompleks gradi u kombinaciji mediteranskog i modernog stila, od najsavremenijih evropskih ekološki čistih prirodnih materijala, po monolitno-željeznoj savremenoj tehnologiji, po sistemu šipovanja sa dijafragmom.
– Fasada će biti od prirodnog italijanskog granita, sa panoramnim otvorima, staklenom strukturalnom fasadom i prostranim terasama sa zelenilom, kako bi se što suptilnije uklopio u arhitekturu okruženja – izjavio je Ramaj.
– Kvalitet je uvijek presudan za kupca nekretnina i kupci se na osnovu toga odlučuju za kupovinu kod naše kompanije – dodao je on.

U cijenu stanova je uračunato uređenje enterijera „premijum klase“ sa dizajnerskim remontom.
– Dajemo deset godina garancije na kvalitet izgradnje i 30 godina na fasadu i stolariju – dodao je Ramaj.
Kompleks ima šest ulaza, osam liftova, eskalator, sistem obezbjeđenja dostupa, protivpožarni sistem, generator za struju, sistem video nadzora, recepciju i kompletan propratni sadržaj koji čini spa centar, restorani, kafići, prodavnice, butici, juvelirnice.

Interesovanje

U ,,Alart centru“ su i sami iznenađeni velikim interesovanjem kupaca za stambeno-poslovne prostore tog kompleksa. Direktorica prodaje ove kompanije Ana Golubović smatra da je razlog u tome što kupovinu nekretnina u kompleksu Porto Budva njihovi klijenti posmatraju kao odličnu investiciju. Ona je naglasila da će ,,Alart centar“ upravljati objektom i pružaće pune usluge održavanja, vešeraja, rum servisa, preprodaje i rentiranja stambenih i poslovnih jedinica u toku čitave godine.

– Pored kvaliteta gradnje i atraktivne lokacije kupci dobijaju puni servis usluga od naše kompanije. Mi pružamo usluge upravljanja njihovim nekretninama, jer kupci investiraju u početnoj fazi izgradnje, a u bilo kom trenutku imaju mogućnost prodaje te nekretnine. Ukoliko kupci žele, mi im možemo rentirati nekretninu – kazala je Golubović.

Prema njenim riječima, kupci nekretnina u kompleksu Porto Budva su uglavnom sa prostora regiona, odnosno bivše Jugoslavije, koji trenutno žive u inostranstvu.
– U posljednje vrijeme ljudi iz regiona koji žive u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama povlače svoj kapital iz banaka i investiraju u Budvu, pošto je one prijestonica turizma i investicija. Na taj način oni osiguravaju svoj kapital, koji sigurno neće izgubiti na vrijednosti, jer nekretninu mogu u svakom trenutku prodati ili rentirati, na osnovu čega će im ta nekretnina donositi godišnji prihod – objasnila je Golubović.
Ocijenila je da će kompleks izgledati kao ekskluzivni hotel.
– Mi uvijek investiramo u stambeno-poslovne objekte. To je najskuplja varijanta za investitora pošto za izgradnju stambene zgrade plaćamo komunalije 320 eura po kvadratnom metru, ali je sa druge strane najjeftinije za krajnjeg korisnika – kupca nekretnina –tvrdi Golubović.

Cijene

U okviru kompleksa biće stanovi različite veličine, od 25 do 300 kvadrata.
– Veća je potražnja za manjim stanovima, jer su oni pogodniji za izdavanje – navela je Golubović.
Ona je dodala da se cijene kreću od 2.900 do 6.000 eura po kvadratu, sa uređenim enterijerom.
– Kupci nakon kupovine nekretnine nemaju ništa da ulažu u uređenje i opremanje enterijera osim za kupovinu namještaja – izjavila je Golubović.
Ramaj smatra da i povoljnosti prilikom plaćanja nekretnina privlače kupce.
– Kupci imaju mogućnost kupovine nekretnina na rate do kraja izgradnje. Oni sami formiraju isplatu rata prema svojim mogućnostima, što im je veliko olakšanje pri kupovini – rekao je Ramaj.

porto-budva-1805-2017-dragan-mijatovic-034

Naveo je, takođe, da nema problema sa finansiranjem gradnje tog poslovno-stambenog kompleksa.
– Finansijska konstrukcija za izgradnju Porto Budve ,,zatvorena“ je već prošle godine, kada smo prodali dio nekretnina – rekao je Ramaj, zadovoljan dosadašnjom dinamikom radova na gradilištu.

Osnova objekata Porto Budve su željezni šipovi sa dijafragmom.
– Gradnja se odvija prema planu, završen je najteži dio radova. Do sada je završena izgradnja dijafragme - betonskog prstena u dubini od 25 metara oko placa na kojem se gradi Porto Budva. Na gradilištu je završeno i šipovanje. Na dubini od 39 metara postavljeno je 580 šipova (stubova - konstrukcija) sa željezom i betonom koji osiguravaju kompleks od posljedica eventualnog zemljotresa – objasnio je Ramaj.

Kompanija ,,Alart centar – Budva – CG“ ima 13 godina iskustva u izgradnji stambenih, poslovnih i objekata javnih namjena i institucija.
– Vlasnici smo placeva na kojima gradimo kako bismo obezbijedili sigurnost klijenta pri kupovini nepokretnosti u fazi izgradnje. Iza sebe imamo više od 1.000 uspješno izgrađenih objekata (stambene zgrade, hoteli, tržni centri, škole, bolnice, kuće, vile…) na teritoriji Kosova i Crne Gore – naveo je Ramaj.

Posljednja dva projekta koja je u Budvi završila kompanija ,,Alart centar – Budva – CG“ su objekti „Princess Melissa“ u Podkošljunu i ,,Victoria Residence“ u centru Budve.
 Crna Gora privlačna investiciona destinacija

Ramaj smatra da je Crna Gora stabilna demokratska država, atraktivna za investitore, koji dolaze iz svih krajeva svijeta.
– Crna Gora je lijepa zemlja koja ima zanimljivu i sadržajnu kulturu i istoriju, bogata je prirodnim resursima i još uvijek ima pristupačne cijene nekretnina. U Crnoj Gori ja sam kao investitor veoma zadovoljan i osjećam se kao u rodnom gradu – poručio je Ramaj.

Prema njegovim riječima, zemljišni zakoni Crne Gore daju jednak status crnogorskim i stranim investitorima s punim pravima i vlasništvom nad zemljištem  i nekretninama.
– Crna Gora ima najnižu stopu poreza na dobit u Evropi od devet odsto, dok je na stan i porez na dohodak porez 15 odsto, što predstavlja glavnu atrakciju za međunarodne investiture – kazao je Ramaj, navodeći takođe da je Budva najatraktivnije mjesto za investicije u regionu.

porto-budva-1805-2017-dragan-mijatovic-045

Uskoro dobijaju sve dozvole

Ramaj je naveo da je za projekat Porto Budva ranije dobijena građevinska dozvola za prvu fazu kompleksa.
– Sa opštinom Budva smo postigli dogovor i očekujemo da ubrzo, tokom turističke sezone, dobijemo građevinsku dozvolu za drugu fazu izgradnje, čime ćemo kompletirati građevinsku dozvolu za čitav poslovno-stambeni kompleks –izjavio je Ramaj.

Radovi na izgradnji Porto Budve su prekinuti sredinom maja zbog zabrane izvođenja građevinskih radova tokom ljetnje turističke sezone.
– Radovi će biti nastavljeni 1. oktobra kada se kreće sa izlivanjem temeljne ploče – kazao je Ramaj.

Svjetske zvijezde kupile stanove u Porto Budvi

Predstavnici kompanije ,,Alart centar – Budva – CG“ su potvrdili da su i neke svjetske zvijezde pazarile stanove u kompleksu Porto Budva.
Oni nijesu željeli da otkrivaju imena tih kupaca, ali prema saznanjima Pobjede još nekoliko svjetskih zvijezda, glumaca, sportista i pjevača zainteresovano je za kupovinu nekretnina u ovom stambeno-poslovnom kompleksu.

Pobjeda

Portal Analitika