Svijet

Vojno-ekonomsko partnerstvo SAD i Saudijske Arabije vrijedno 460 milijardi dolara

Predsednik SAD Donald Tramp i saudijski kralj Salman potpisali su danas u Rijadu niz sporazuma o vojnoj i ekonomskoj saradnji kojim se učvrćuje partnerstvo dvije zemlje.
Vojno-ekonomsko partnerstvo SAD i Saudijske Arabije vrijedno 460 milijardi dolara
Portal AnalitikaIzvor

Sporazumi uključuju dogovor o američkoj prodaji vojne opreme Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 110 milijardi dolara, koji stupa na snagu odmah, plus dodatnih 350 milijardi dolara tokom narednih deset godina.

Dvije zemlje su takođe najavile sporazum o odbrambenoj saradnji i dogovore iz privatnog sektora, koji bi, navodno, trebalo da otvore desetine hiljada novih radnih mjesta u američkoj vojnoj industriji.

- Paket sporazuma o vojnoj opremi i uslugama ima za cilj da ojača bezbjednost u oblasti Persijskog zaliva, naspram iranske agresije. Takođe je namijenjen da se podstakne sposobnost Saudijske Arabije da doprinese operacijama za borbu protiv terorizma u regionu, čime se smanjuje teret američke vojske za te operacije - naveli su američki zvaničnici.

Tramp je jutros doputovao u Rijad, prvu stanicu svog prvog putovanja u inostranstvo otkako je izabran za predsednika SAD. Cilj njegove posjete je uspostavljanje jačeg savezništva za borbu protiv terorizma.

Saudijski kralj Selman bin Abdulaziz dočekao je Trampa u vojnoj bazi Kralj Selman u Rijadu, a američki predsjednik se potom, u pratnji supruge Melanije Tramp, zaputio prema palati Jemame, gdje su održani bilateralni sastanci.

Trump je u kraljevskoj palati odlikovan Medaljom kralja Abdulaziza, najvišim civilnim priznajnem Saudijske Arabije, koje mu je dodijeljeno zbog „nastojanja da ojača bezbjednost i stabilnost u regionu i širom svijeta“.

Ceremoniji odlikovanja Trampa, pored brojnih zvaničnika Bijele kuće, prisustvovale su i Trampova supruga i ćerka.

Američki predsjednik sjutra u Rijadu bi trebalo da prisustvuje Samitu SAD-a i Zalivskih zemalja, kao i Samitu SAD-a i islamskih zemalja.

Izvor: N1 Info

Foto: Reuters/Jonathan Ernst

Portal Analitika