Kultura

Vučinić: Kotor APSS će se održati i bez finansijske podrške

Prije svega, ove godine KotorArt KotorAPSS, kao jedan od segmenata ovog velikog festivala, nije dobio podršku Opštine Kotor, a o čemu ćemo u narednom periodu detaljnije obavijestiti javnost, ozvaničila je Dijana Vučinić, programska direktorica jednog od segmenata KotorArta, Ljetnje škole arhitekture - Kotor APSS-a.
Vučinić: Kotor APSS će se održati i bez finansijske podrške
Portal AnalitikaIzvor

- O tome nismo dobili zvanično obavještenje, već smo nakon nezvaničnog saznanja na sastanku čuli površna i neutemeljena obrazloženja po tom pitanju. U isto vrijeme, iznijeli smo stav o značaju rezultata koje je tokom godina Kotor APSS postigao na domaćem i međunarodnom nivou, a baveći se prije svega problemima samog grada Kotora. Na žalost, ne znamo da li su to razlozi zbog kojih smo, i ne po prvi put, trn u oku lokalne vlasti - precizirala je ona, te dodala kako je evidentno da „crnogorska kultura sve očiglednije postaje žrtva političkih odluka, a ne onih koji su u domenu javnog interesa, u kome moraju i ostati“.

On a je podsjetila da ni 30 dana prije početka programa KotorArt, pod čijim okriljem se održava i program Kotor APSS-a, nema potvrđen program ni budžet od Ministarstva kulture, iako se od decembra čeka sporazum, što je „odraz neprofesionalnosti i neodgovornosti institucija - ne samo u odnosu na ovaj veliki festival, već i u odnosu na brojne kulturne radnike i publiku, odnosno građane“.

- U pitanju su veoma ozbiljna produkcija i program koji se planiraju godinu unazad kako bi kvalitet bio na nivou na kojem jeste. Zbog toga je ova situacija u najmanju ruku skandalozna za nas u Kotor APSS-u, posebno imajući u vidu činjenicu da je poslije toliko rezultata izvjesno da nemamo podršku grada i skoro izvjesno da nemamo podršku ni Ministarstva kulture - dodaje Vučinić.

Ona dalje precizira kako je KotorArt  prema njenom „i u ovoj situaciji objektivnom mišljenju“ - najznačajniji festival u Crnoj Gori, upravo zbog svih programa objedinjenih pod njegovim imenom.

- Zaista želim da znam zašto se na ovaj način pokušava ugasiti KotorArt, festival sa temeljitom tradicijom i najobimnijim i najraznovrsnijim kulturno-umjetničkim programom u Crnoj Gori. Želim napomenuti - zbog građana, publike i studenata - da će se Kotor APSS program održati kao što je najavljeno, bez obzira na podršku institucija, i naš tim vrijedno i posvećeno radi na tome. U našem fokusu je uvijek bila arhitektura, kultura, javni interes i edukacija i nastavićemo da insistiramo na tome, jer smo rezultatima pokazali koliko su kvalitetni programi i metodologija iza koje stojimo i koliko su pozitivno uticali na pozicioniranje Crne Gore na arhitektonskoj i kulturnoj mapi Evrope i svijeta - zaključuje Vučinić.

Foto: Kotor APSS

Portal Analitika