Kultura

AMERICAN GODS, S01E03: Vatra u preponama

Posljednju epizodu obilježila je jedna od najeksplicitnijih televizijskih scena gej seksa, čiji su akteri – ni manje, ni više – muškarci sa Srednjeg istoka
AMERICAN GODS, S01E03: Vatra u preponama
Portal AnalitikaIzvor

Hriste Isuse, Odine, Anubise i Perune... Brajan Fuler i Majkl Grin ozbiljno misle da rade dobar posao sa Starzovom serijom „American Gods“. Od premijere do treće epizode, njihova samouvjerenost samo raste i potvrđuje se lansiranjem sve jačih šok-bombi koje su upakovane u kitnjasta vizuelna rješenja.

Posljednju epizodu definitivno je obilježila jedna od najeksplicitnijihTV scena gej seksa, čiji su akteri – ni manje, ni više – muškarci sa Srednjeg istoka.

Zagađena emocija

Prikaz isprepletanih nagih muškaraca nije problematičan zbog njihove seksualne orijentacije, vjere ili porijekla. Problematičan je CGI na kom toliko insistira kreativni tim. Štaviše, seks Salima (Omid Abtahi) i duha vatrenih očiju (Musa Kraiš) jeste jedan od rijetkih prizora TV gej seksa koji ne djeluje iskarikirano ili lažno, već duboko intimno i usklađeno sa konfuznim emocijama protagonista. Glavni problem scene je uništenje dobrih kadrova „kulminacijom“ – prenošenjem ljubavnika sa vatrom u preponama iz kreveta u pustinju pod otvorenim nebom koje je „zagađeno“ vještačkim bojama i efektima.

Vizuelni identitet užasno kvari cjelokupno uživanje u veoma zanimljivom svijetu Nila Gejmana. Čak i najbolje scene gube na ubjedljivosti zbog toga što izgledaju kao da su iščupane iz neke „lijeve“ video igre. Uprkos tome, šou je zavodljiv i tjera dalje zbog odličnih glumaca, interesantnog scenarija i postepenog otkrivanja magije Gejmanovog svijeta.

Ljubazna pljačka

Glavni lik Shadow Moon još pati zbog manjka mašte i harizme glumca Rikija Vitla, ali šou i dalje profitira od njegovog odbijanja da prizna postojanje bogova. Gledaoci koji nijesu čitali Gejmanove knjige su u istom mraku u kom tumara Shadow, tako da mogu da uživaju u igrama koje mu kuva Mr. Wednesday (sjajni Ijan Mekšejn).

Ljubazna pljačka banke koju je izveo stari bog jedan je od simpatičnijih djelova epizode - najbolji poslije uvertire u Egiptu. Vinjeta prije glavne radnje sjajno je uvela Mr. Jacquela (Kris Obi), boga smrti koji propušta preminule u zemlju mrtvih samo ako njihova srca nijesu teža od bijelog pera na suprotnom tasu vage. Uravnotežena vaga znak je da je „njihovo najbolje“ dovoljno dobro da dobiju vječni život.

Ako malo bolje razmislite, shvatićete da su uvodne pričice (osim prve vikinške) mnogo bolje nego ostaci jednočasovnih epizoda. Fuler i Grin umiju dobro da navuku publiku, ali to nije dovoljno da „American Gods“ postane dobar TV šou. Da pisci serijala dođu pred Mr. Jacquila i izađu na crtu bijelom peru, ne bi ga ubijedili da je „njihovo najbolje“ dovoljno dobro. Gejmanov univerzum zalužio je mnogo bolje.

M. I.

 

FOTO: screenshot

 

Portal Analitika