Društvo

Vlada: Izborni materijal mimo javnih nabavki, suzbiti izlov ribe dinamitom

Predlogom izmjena zakona o javnim nabavkama predvidjeno je da je obavezna njegova primjena u slučaju nabavke robe ili usluga čija je procijenjena vrijednost veća od 15.000 €, odnosno kada su radovi od 30.000 €, dok se šoping i neposredni sporazum brišu kao vrste postupaka javnih nabavki.
Vlada: Izborni materijal mimo javnih nabavki, suzbiti izlov ribe dinamitom
Portal AnalitikaIzvor

Vlada  je danas utvrdila Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Novim rješenjima proširena je lista izuzeća od primjene zakona u smislu da se Zakon o javnim nabavkama, pored već prepoznatih izuzeća, ne primjenjuje na nabavku izbornog materijala i nabavku roba i usluga u vezi sa korišćenjem vazduhoplova Vlade.

Izmjenama Zakona uvode se hitne nabavke koje naručilac može da izvrši bez sprovođenja postupka javnih nabavki u cilju otklanjanja opasnosti od nepredviđenih događaja, otklanjanja posljedica tih nepredviđenih događaja, ugroženosti zdravlja i života građana, ako nije u mogućnosti da sprovede postupak javne nabavke i postupi u rokovima određenim ovim zakonom i uz obavezu da se u sprovođenju tih postupaka poštuju načela javnih nabavki.

Izmjenama Zakona proširen je sastav Komisije za kontrolu javnih nabavki sa 4 na 6 članova. Predloženo rješenje sadrži takođe i odredbe usaglašene sa novim Zakonom o upravnom postupku.

Vlada  zaključila i da treba ojačati kapacitete nadležnih organa i institucija, kako bi se spriječio nelagan ribolov dinamitom. Takođe, konstatovano je da je potrebno posebnu pažnju posvetiti hitnom identifikovanju i adekvatnom procesuiranju ne samo počinilaca ovih krivičnih djela već i razotkrivanju kompletnog lanca nabavke eksplozivnih sredstava i drugih protizakonitih alata koje se koriste u ovim ilegalnim aktivnostima.

Vlada je opredijelila 5.709.190,00 eura za rješavanjje stambenog pitanja zaposlenih u prosvjeti.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama kojim se propisuje režim uvođenja restriktivnih mjera, odnosno ograničavanje raspolaganja imovinom i sredstvima pravnih i fizičkih lica koja su označena kao teroristi, terorističke organizacije ili finansijeri terorizma. Novim rješenjima, između ostalog, propisano je uspostavljanje nacionalne liste pravnih i fizičkih lica koja su označena kao teroristi, terorističke organizacije ili finansijeri terorista ili terorističkih organizacija, kao i kriterijumi na osnovu kojih neko pravno ili fizičko lice može biti označeno kao terorista, teroristička organizacija ili finansijeri terorizma. Zbog neophodne saradnje sa partnerskim državama u ovoj oblasti, propisuju se i procedure postupanja nadležnih organa Crne Gore po zahtjevima drugih država.

 

Portal Analitika