Politika

SDP: Izmjene Zakona o slobodom pristupu informacijama antievropske

Izmjene Zakona o slobodom pristupu informacijama su antievropske i njima se praktično ukida institute slobodnog pristupa informacijama, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).
SDP: Izmjene Zakona o slobodom pristupu informacijama antievropske
Portal AnalitikaIzvor

Član Predsjedništva SDP-a, Ivan Vujović, naveo je u saopštenju da se Vlada, pored nastavka politike enormnog zaduživanja, udaranja nameta građanima na osnovne proizvode i ukidanja socijalnih davanja, može pohvaliti još jednim „reformskim dostignućem” – skrivanjem važnih informacija od javnosti.

“Reformska” Vlada je posegnula, a krnji parlament pritisnuo taster za antievropske izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, čime se praktično ukida institut slobodnog pristupa informacijama”, ocijenio je Vujović.

Prema njegovim riječima, do sada su nezakonito skrivane informacije po zahtjevima za slobodan pristup, povodom brojnih privatizacija i privatizacionih skandala, raznih kredita i raspolaganja novcem građana.

Sada je, dodao je Vujović, Vlada odlučila da javnost lišava informacija, ne više kršeći zakon, već u skladu sa zakonom koji je krnji parlament nedavno usvojio.

On je ocijenio da Vlada tim antievropskim činom pokazuje kako vidi transparentnost i javnost svog rada i što suštinski misli i kako poima evropske standarde. 

“Ovim pokazuje i kako vidi i tretira sopstvene građane od kojih skriva milionske dilove, namještene privatizacije i raspolaganje njihovim novcem. Vlada koja krije informacije od sopstvenih građana, jasno je, ne radi u njihovom interesu”, saopštio je Vujović.

SDP je, prema njegovim riječima, više puta konstatovao da “na sceni imamo urušavanje institucija i sada već otvoreno i ogoljeno nasilje nad evropskim i demokratskim standardima”.

“I parlament je, kao rijetka autonomna institucija, morao biti zgažen prošlogodišnjom kupovinom poslanika upravo da bi se sveo na običnu ikebanu autokratije Demokratske partije socijalista (DPS) koja čak i o Budžetu raspravlja čitava 43 minuta”, dodao je Vujović.

Sve to, kako je kazao, ukazuje da je DPS model vladanja u osnovi suprotstavljen demokratijama Evropske unije, i da kao takav, pravaziđen, ubrzo ide u političku prošlost. 

“Najbolji dokaz za to je da im više nijesu glavni problem politički protivnici, od kojih sa njima niko neće čak i kada ih pozivaju u vlast, već sopstveni građani od kojih moraju da kriju što i kako rade”, zaključio je Vujović.

Portal Analitika