Svijet

Neredi na ulicama Atine, sjutra nove mjere štednje

Na ulicama grčkih gradova ponovo haos: policija je suzavacem rastjerala demonstrante koji u centru Atine protestuju zbog novih mjera štednje koje parlament mora da usvoji do sjutra.
Neredi na ulicama Atine, sjutra nove mjere štednje
Portal AnalitikaIzvor

Policija je na demonstrante ispred parlamenta bacila suzavac. Pojedini demonstranti su policiju zasuli petardama. Nekolko desetina demonstranata gađalo je policiju kamenicama i bakljama poslije marša oko 12.000 ljudi koji je protekao mirno.

"To pljačkanje radnika i penzionera je otišlo predaleko. Spustili su nas na nivo bijednika", rekla je jedna penzionerka.

Grčki radnici, među kojima su javni službenici i ljekari, stupili su danas u generalni štrajk, zbog čega je poremećeno saobraćanje trajekata, autobusa i vozova, kao i rad bolnica. Zbog štrajka je odloženo na desetine letova. Grčki ostrva su odsječena od ostatka zemlje još od utorka, kada su u štrajk stupili zaposleni pomorskih prevoznika.

"Neophodna je klasna borba dan i noć na duge staze. Ova četvrta runda mjera spašavanja more biti bačena na smetlište istorije", rekao je lider komunističke partije Dimitris Kucumbas.

Grčki parlament bi trebalo u četvrtak da glasa o paketu štednje koji je uslov povjerioca. Mjere uključuju smanjenje penzija i povećanje poreza što bi donijelo godišnje 4,9 milijarda eura. Grčka već sedam godina pokušava da izbjegne bankrot.

"Ako te mjere prođu stvari će postati strašne i svaki rast će umjesto našoj deci otići u džepove kapitalista", kaže penzioner Janis Terzis.

Kada reforme budu usvojene ministri finansija eurozone će odlučiti o novoj tranši i to na sastanku 22. maja. Ali Atina mora već u julu da vrati dospjeli dug od 7,5 milijardi eura.

Izvor: N1

Portal Analitika