Region

Kraj krize: Ivanov dao mandat Zaevu

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov uručio je u podne mandat za formiranje vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu.
Kraj krize: Ivanov dao mandat Zaevu
Portal AnalitikaIzvor

Prije uručivanja u predsjedničkoj rezidenciji Vila Vodno, u kratkom obraćanju Ivanov i Zaev su istakli da su otklonjene sve prepreke za dodjeljivanje mandata lideru parlamentanre većine.

Zaev je rekao da je Ivanovu dao garancije parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, da će nova vlada štititi i razvijati unitarnost Makedonije.

Prema Ustavu Makedonije, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav kabineta.

Četrdesettrogodišnji mandatar uvjeren je da će kao premijer Makedoniju izvesti iz dugotrajne krize, uvesti vladavinu prava i zemlju uspješno vratiti na izgubljeni put NATO i EU integracija.

"Garantujemo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Garantujemo poštovanje nacionalnih interesa i poboljšanje života svih gradjana. Garantujemo da će proces donošenja odluka biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava ne dovodeći Makedoniju u potčinjen položaj od druge države", navedeno je, izmedju ostalog u izjavi koju je potpisao Zaev preuzimajući mandat za formiranje vlade.

Zaev je rekao i da "nijedan dokument, platforma ili akt suprostavljen gore navedenim stavovima ne može biti osnova" za vodjenje politike u Republici Makedoniji.

Predsednik Makedonije je imao ustavni rok do 19. maja da Zaevu dodeli mandat, nakon što ga je predsjednik parlameneta Talat Džaferi  9. maja obavijestio da je u Sobranju Makedonije formirana nova većina.

Ivanov je od početka marta odbijao da dodijeli mandat tražeći od kandidata za mandatara u nekoliko navrata garancije parlamentarne većine za očuvanje unitarnosti Makedonije.

Čvrst stav da ne želi da dodijeli mandat Zaevu da makedonski predsjednik je ublažio nakon sastanka sa visokim predstavnikom Stejt departmenta Hojtom Brajanom Jiem, 1. maja u Skoplju.

Zaev je ranije rekao da očekuje da će Makedonija novu vladu dobiti do kraja maja. SDSM je parlamentarnu većinu dogovorio sa tri albanskepartije - DUI, pokretom Besa i Alijansom Albanaca.

Prvi mandatar nakon decembarskih izbora je bio lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski koji, međutim, nije uspio da postigne koalicioni dogovor sa albanskim partijama, prije svega albanskom partijom DUI, inače, svojim dugogodišnjim partnerima u vlasti. VMRO-DPMNE ne priznaje izbor Džaferija za predsjednika Sobranja i zalaže se za raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Ko je Zoran Zaev i Afera "Global"

Prije ulaska u politiku Zaev se bavio privredom, a VMRO-DPMNE mu često prigovara da je na mjestu gradonačelnika Strumice omogućavao poslove firmama čiju su vlasnici članovi njegove porodice.

Jedina mrlja u dosadašnjoj karijeri mu je afera "Global" u kojoj je bio osumnjičen da je kod izgradnje tog tržnog centra kroz javno-privatno partnerstvo nelegalno stekao milione eura. Tadašnji predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski ga je abolirao u tom slučaju, smatrajući da slučaj ima političku pozadinu.

Zaev danas izričito negira da je tu bilo kriminala i ističe da je ponosan tim poslom, za koji tvrdi da je najbolji primjer javno-privatnog partnerstva u Makedoniji.

Za to prvo privatno-javno partnerstvo u Makedoniji je dobio nagradu Savjeta Evrope, a opština Strumica je u vrijeme njegovog upravljanja bila dobitnik najvišeg državnog priznanja za ekologiju.

Rođen je 8. oktobra 1974. u Strumici.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta "Ćirilo i Metodije" u Skoplju 1997, gdje je bio i na postdiplomskim studijama.

Oženjen je i sa suprugom Zoricom ima dvoje djece, kćerku Aleksandru i sina Duška.

 

 

IZVOR: B92, Agencije

 

Portal Analitika