Društvo

Više od 13 hiljada žalbi majki sa troje ili više djece

U Ministarstvo rada i socijalnog staranja stiglo je 13.500 žalbi majki sa troje ili više djece, koje se odnose na to da Ustav zabranjuje retroaktivnu primjenu zakona.
Više od 13 hiljada žalbi majki sa troje ili više djece
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva podsjećaju da je pravo na tu naknadu stekla 22.051 žena.

“Od 28.02. – 15.05.2017. godine, u Ministarstvo rada i socijalnog staranja pristiglo je 13.500 žalbi, a sadržaj žalbi se odnosi na to da ustav zabranjuje retroaktivnu primjenu zakona, što je 12 puta više žalbi nego što je stiglo za cijelu 2016. godinu. Završeno je preko 6.000 Rješenja kojima su žalbe odbijene kao neosnovane”, kažese u saopštenju.

U Ministarstvu su, kako navode, u skladu sa svakodnevnim prilivom predmeta i žalbi korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili vise djece, svjesni da nijesu u mogućnosti da ispoštuju rok od 30 dana koji je propisan članom 242 Zakona o opštem upravnom postupku.

“S tim u vezi, obavještavamo prvenstveno korisnice naknada, a onda i cjelokupnu javnost, da je rok za rješavanje po žalbama instrukcioni rok i uvjeravamo da nijedna korisnica naknade neće biti oštećena zbog prekoračenja zakonom predviđenog roka i da je namjera Ministarstva da se započeti postupak dostavljanja Rješenja po žalbama završi do kraja juna”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje su stupile na snagu 17. januara, naknade po osnovu rođenja troje ili više djece su smanjene, sa iznosa od 336 EUR na iznos od 264 EUR i sa iznosa od 193 EUR na 144 EUR.

Nakon stupanja na snagu Zakona, a u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, centri za socijalni rad bili su dužni da upute strankama pozive za usmenu raspravu, kako bi se strank izjasnile o smanjenju naknada, a prije donošenja rješenja.

“Nakon uzetih izjava od stranaka pojedinačno, centri za socijalni rad, kao prvostepeni organi, bili su dužni da donesu Rješenje o umanjenju iznosa naknada za žene koje su rodile troje ili više djece, a shodno navedenim Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, na predmetna rješenja centara za socijalni rad stranke imaju pravo da ulože žalbu drugostepenom organu tj. Ministarstvu rada i socijalnog staranja u roku od 15 dana, a Ministarstvo je dužno da o žalbi odluči u roku od 30 dana.

Portal Analitika