Društvo

Uspostavljen informativni sistem za praćenje životne sredine

Danas je uspostavljen informativni sistem za praćenje životne sredine, koji korisniku, pruža pouzdane i blagovremene informacije o životnoj sredini.
Uspostavljen informativni sistem za praćenje životne sredine
Portal AnalitikaIzvor

Informativni sistem treba da izvještava o zagađenosti vazduha, kvalitetu vazduha, promjeni klime, biodiverzitetu, vode i otpad. Sa druge strane, ovaj informacioni sistem fokusira se na obradu nacionalnih indikatora za životnu sredinu u Agenciji, koje obuhvataju zemljište, ribarstvo i poljoprivredu, kao i sektorske pritiske na životnu sredinu kao što je energetika, turizam i saobraćaj.

͈ Nadamo se da je ovaj sistem samo početak, matrica za nove sisteme koji će doći i koji će biti međusobno povezani, dijeliti više informacija o životnoj sredini i znanja sa širom javnošću, a takođe i pružiti podršku donosiocima odluka u njihovoj ulozi stvaranja efikasnijih alatki. 

Ovaj sistem je najnovije tehnologije i dizajniran je u skladu sa principima evropskog dijeljenog informacionog sistema i inkorporira najbolju evropsku praksu“, naveli su iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

ProjekatUspostavljanje i razvoj informacionog sistema životne sredinefinansiran je od strane Evropske unije, a implementirala je kompanija Teched – savjetodavne usluge, sa sjedištem u Zagrebu.

Agenciji se može pristupiti preko: https://eis.epa.gov.me

Portal Analitika