Abiznis

Radulović: Nacrt će unaprijediti stanje u prostoru i bolje planiranje

Javna tribina u okviru javne rasprave o nacrtu Zakona o planiranju i izgradnji održana je juče u Nikšiću, u poslovnom centru „Tehnopolis“.
Radulović: Nacrt će unaprijediti stanje u prostoru i bolje planiranje
Portal AnalitikaIzvor

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović predstavio je glavne novine u zakonu i odgovarao na pitanja zainteresovanih građana, predstavnika opštine, NVO sektora i stručne javnosti. U odgovorim, ministar Radulović je naglasio da novi nacrt zakona ima za cilj unapređenje stanja u prostoru i bolje planiranje.

Radulović je prisutnima objasnio i da nacrt zakona o planiranju i izgradnji predviđa i bolji sistem nadzora, po kome će se isti vršiti češće i detaljnije, jer će firma koja vrši nadzor, kao i ostale firme koje učestvuju u procesu projektovanja, biti odgovorne licencom za posao koji urade.

Što se tiče legalizacije noformalnih objekata, Radulović je istakao da je unaprijeđen prvobitni model, pa se sada zemljište može platiti na 20 godina, a komunalije na 10 godina, a objekti koji se uklapaju u postojeće planove mogu započeti sa procesom kada Zakon stupi na snagu. Takođe, Radulović je naglasio da je Nikšić jedan od primjera dobrog planiranja prostora u Crnoj Gori, ali i da može biti dodatno unaprijeđen.

U zaključku, ministar Radulović je naglasio da će za stanje u prostoru biti odgovorna samo jedna inspekcija, te da očekuje da će ovim zakonom sistem biti značajno unaprijeđen.  

Portal Analitika