Svijet

Istražuje se da li Sjeverna Koreja stoji iza sajber napada

Istražitelji za sajber bezbjednost ispituju moguće veze između globalnog napada "rensomver" (ransomware) koji je pogodio desetine zemalja i Sjeverne Koreje, ali za sada bez čvrstih dokaza. Kompanija za sajber bezbjednost Kasperski Lab saopštila je da dio virusa Vanakraj (WannaCry) koristi isti kod kao zloćudni softver koji je ranije distribuirala grupa Lazarus.
Istražuje se da li Sjeverna Koreja stoji iza sajber napada
Portal AnalitikaIzvor

Ta grupa poznata je po napadu na Soni 2014. godine i na banku iz Bangladeša 2016, iza koga se i danas smatra da je stajala Sjeverna Koreja. Moguće je, međutim, da je taj kod samo kopiran sa Lazarus malicioznog softvera (malvera), a da ne postoji direktna veza sa grupom Lazarus i Sjevernom Korejom, navodi AP.

Druga kompanija za sajber bezbjednost Simantek je, takođe, pronašla sličnosti između sredstva koja su korišćena u Vanakraju i u Lazarusu, ali navodi da za sada veza između ta dva softvera izgleda slaba i da nastavljaju da istražuju da pronađu moguću jaču vezu. Virus Vanakraj je u napadu u petak uveče paralizovao kompjutere koji upravljaju fabrikama, bankama, državnim agencijama i saobraćajnim sistemima u oko 150 zemalja.

Bezbjednosni stručnjaci oprezno povezuju Lazarus grupu uz najnoviji sajber napad. 

I istražitellj Gugla Nil Mehta je povezao Lazarus grupu za najnoviji sajber napad. On je pronašao sličnosti između koda u Vanakraju, softveru upotrebljenom za najnoviji sajber napad, i drugih sredstava koja je ranije kreairala grupa Lazarus u prošlosti, navodi Bi-bi-si (BBC).

Iako su za sada tragovi o povezanosti dosta slabi stručnjaci smatraju da to treba ispitati.

Kompanija Kasperski smatra da je važno da drugi istražitelji širom svijeta ispitaju te sličnosti u nastojanju da pronađu dodatne činjenice o porijeklu Vanakraja.

Kaspreski dodaje da se na početku ispitivanja sajber napada u Bangladešu pokazalo malo veza sa Lazarus grupom ali da su se postepeno pojavljivali dodatni dokazi tako da sada mogu sa visokom dozom sigurnosti da se povežu.

Izvor: N1

Portal Analitika