Društvo

Pribilović: I u novoj vlasti u Budvi ima posla za tužioca

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović, u intervjuu za Dnevne novine, kaže da je inspekcijiski nadzor u lokalnoj administraciji u Budvi pokazao da ima osnova da se sa nalazima Upravne inspekcije upozna osnovni državni tužilac u Kotoru, te da je tako i urađeno.
Pribilović: I u novoj vlasti u Budvi ima posla za tužioca
Portal AnalitikaIzvor

“Upravna inspekcija postupa po službenoj dužnosti i vrši nadzor i po drugim inicijativama podnesenim od građana i drugih subjekata. U konkretnom slučaju, reagovali smo po inicijativama zaposlenih, obavili vanredni inspekcijski nadzor, a na osnovu zatečenog stanja u Turističkoj organizaciji Budve, konstatovano je da potrebno obavijestiti i Osnovno državno tužilaštvo Kotor, što je i urađeno. Uočene su i nepravilnosti u opštinskim organima Budve u dijelu službeničkih odnosa, a u vezi sa imenovanjem starješina organa i ispunjenosti propisanih posebnih uslova i s tim u vezi u narednim danima izdaće se nalozi za njihovo otklanjanje“, odgovorila je ministarka Pribilović na pitanja Dnevnih novina.

DN podsjećaju da je inspekcijski nadzor uslijedio nakon što je predsjednik budvanske opštine Dragan Krapović smijenio lokalne kadrove koje je zatekao, starješine organa, uprkos tome što im mandat nije istekao i što su izabrani u regularnoj proceduri. Smjene, naročito u Turističkoj organizaciji Budve, izazvale su dosta pažnje javnosti i revolt smijenjenih koji su se obratili nadležnim organima i pokrenuli sporove pred Upravnim sudom.

Ministarka u intervjuu DN, podsjeća da je reforma javne uprave, jedan je od glavnih stubova pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i jedan od prioriteta Vlade koja je prošle godine donijela i Strategiju reforme do 2020. godine. Pribilović ističe da će u prvoj polovini juna Vlada dobiti Predlog zakona o državnim službenicima i namještenicima koji će biti značajan iskorak u kadrovskom planiranju i profesionalizaciji, a prije svega u odgovornosti i efikasnosti državnih službenika.

Govoreći o učinku resora na čijem je čelu Pribilović je istakla da je veoma zadovoljna, jer su uradili mnogo više nego što su planirali.

“Kada smo planirali cijenili smo da nam je plan veoma ambiciozan. U prilog tome govori da je Ministarstvo javne uprave realizovalo sve aktivnosti iz tematskog i normativnog dijela Programa rada Vlade za prvi kvartal, koji predstavlja ključan pokazatelj rada Ministarstva, kao i Programa pristupanja Crne Gore EU. Ostvarena je neposredna komunikacija Ministarstva i lokalnih organa vlasti, te rađeno na punoj implementaciji Akcionog plana za realizaciju Strategije reforme javne uprave do 2020. godine, kao i elektronske identifikacije i elektronskog potpisa. Doneseno više zakona i podzakonskih akata, predloženo je uvođenje novog radnog vremena, kao i drugačija organizacija pojedinih državnih organa. Naše dalje aktivnosti usmjerene su na ispunjenje ciljeva iz Strategije reforme javne uprave, a to je stvaranje efikasne i servisno opredijeljene javne uprave, koju karakteriše rast povjerenja građana i privrede u njen rad”, rekla je između ostalog Pribilović.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika