Društvo

Mijović: Nikoga nije briga za zavisnike

Uputstvo o novom načinu izdavanja buprenorfina, lijeka za liječenje zavisnika od psihoaktivnih supstanci, koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, ne poštuju sve zdravstvene institucije. Psihijatri neće da pišu izvještaje, a svi prebacuju odgovornost sa jednih na druge – tvrdi izvršni direktor NVO „4Life“ Saša Mijović.
Mijović: Nikoga nije briga za zavisnike
Portal AnalitikaIzvor

On je za Pobjedu kazao da svakodnevno dobija poruke od zavisnika da ne mogu da dođu do terapije, da psihijatri neće da pišu izvještaje. Problem je, kako tvrdi Mijović, posebno izražen u Kliničkom centru, ali i u ZIKS-u gdje već nekoliko dana ne dobijaju buprenorfin.

Problemi

– Zavisnici se i dalje žale na psihijatra u Kliničkom centru. Tvrde da neće da im da terapiju. U Domu zdravlja neće da pišu izvještaj. Opšti je haos, nikoga nije briga za zavisnike. Tako da ono što je trebalo da napravi dobro zavisnicima i što se tiče kontrole izdavanja lijeka pretvorilo se u kontraefekat – tvrdi Mijović i naglašava da su problemi prisutni samo u Podgorici, dok u ostalim opštinama funkcioniše sve kako treba. Naglašava da se ova situacija mora što hitnije prevazići.

Sa druge strane, Pobjeda nezvanično saznaje da je za prethodnih sedam dana, od kada je na snazi novo uputstvo, Dom zdravlja Podgorica primio je čak 120 zavisnika od psihoaktivnih supstanci, kao i da se u toj zdravstvenoj ustanovi izdaje terapija iako nije propisana od psihijatra doma zdravlja nego drugih institucija.

Obesmišljavanje odluke

– U uputstvu je jasno naznačeno da taj koji propisuje, taj mora da izda lijek. Dakle, stvar svakog psihijatra je da kad propiše lijek da obezbijedi i da se da taj lijek u toj ustanovi, ne u nekoj drugoj. Ovo je obesmišljavanje odluke Ministarstva. Ne može Dom zdravlja sve da završi. Ukoliko se nastavi takav trend, onda Klinički centar zatvara oči. Ako neće psihijatar da izdaje buprenorfin, zašto je lijek na pozitivnoj listi – kaže nezvaničan sagovornik Pobjede.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika