Crna hronika

Trag novca doveo do Vujisića i Šćepanovića

Po nalogu specijalne državne tužiteljke Lidije Vukčević juče su uhapšeni direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar PZP-a Željko Šćepanović, preduzetnik iz Bosne i Hercegovine Momir Nikolić i lokalni diler deviza Gordan Konatar zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Osumnjičeni će danas biti privedeni tužiocu, koji će se izjasniti o njihovom zadržavanju.
Trag novca doveo do Vujisića i Šćepanovića
Portal AnalitikaIzvor

Malverzacije

Kako Pobjeda saznaje, Tužilaštvo je prikupilo mnoštvo dokaza koji ukazuju da su članovi kriminalne grupe imali precizna zaduženja. Već sedam mjeseci istražitelji rade na ovom slučaju, tačnije od oktobra prošle godine kada je kod Šćepanovića i Konatara pronađen novac sumnjivog porijekla. Kasnije je istragom utvrđeno da je Šćepanović u najmanje tri navrata promijenio 100.000 dolara u eure.

Osumnjičeni Šćepanović je još 19. oktobra, kada je uhapšen, ispričao da je dolare mijenjao u eure, te i da je to radio u interesu PZP-a da bi se isplatili terenski aktivisti te partije angažovani tokom izborne kampanje i izbornog dana.

Šćepanović je decidno pojasnio da je dobio pare od direktora – Vujisića da „prati posmatrače“.

Odbrana koju je iznio jasno je ukazivala na sumnju da se radi o pranju novca, pa su istražitelji otišli korak dalje i otkrili da je u sefu jedne banke u Podgorici „pohranjen“ novac za ove namjene.

Nakon hapšenja i saslušanja Šćepanovića i Konatara, a u sklopu šire akcije kontrole finansija u izbornoj kampanji, istražitelji su počeli sa nadzorom i došli do podataka o mreži promjene dolara za eure i, na kraju, došli do ostalih osumnjičenih.

Izvori bliski istrazi tvrde da za optužbe koje im se stavljaju na teret postoji više dokaza, među kojima su razgovori snimljeni mjerama tajnog nadzora, kao i priznanje Šćepanovića, koji je saopštio da je po nalogu direktora PZP-a Vujisića u ime stranke dijelio novac partijskim aktivistima u predizbornoj kampanji.

Takođe, Gordan Konatar je, pred tužiocem, priznao da je u najmanje tri navrata za PZP promijenio 100.000 dolara u eure.

Preduzetnik iz Bosne i Hercegovine Momir Nikolić je, prema informacijama Pobjede, u svojstvu svjedoka saslušan u Banjaluci po nalogu crnogorskih vlasti, gdje je iznio svoja saznanja o tokovima sumnjivog novca. Nakon toga, Nikolić je došao u Crnu Goru i ponovio sve što je rekao pred banjalučkim vlastima. Uslijedila je odluka Specijalnog tužilaštva o njegovom zadržavanju.

Osim nelegalne promjene dolara u eure, u fokus specijalnog tima Tužilaštva došle su i brojne donacije članova PZP. Višemjesečnom istragom utvrđeno je da je pristup, odnosno ovlašćenje da podiže novac imao Vujisić, koji je Šćepanoviću u više navrata davao novac iz sefa banke da podijeli članovima šire familije (njima čak 17) koji su kasnije po 2.000 eura donacija uplaćivali na račun Pokreta za promjene. Osumnjičenima su juče po nalogu sudije za istrage Višeg suda pretreseni stanovi, odakle su oduzeti određeni tragovi koji će se vještačiti i novac, za koji se sumnja da je ilegalno stečen.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika