Politika

Što nudi Platforma crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu uoči izbora?

Dobra vijest: u četvrtak je Koordinacioni odbor Zajednice Crnogoraca usvojio Platformu o jedinstvenom djelovanju svih političkih i nevladinih organizacija crnogorske provenijencije i prvi put, makar u posljednjih dvadesetak godina na ozbiljan i organizovan način promovisana je ambicija crnogorske nacionalne zajednice da se Prištini nametne kao politički relevantan, a u praksi i poželjan partner.
Što nudi Platforma crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu uoči izbora?
Portal AnalitikaIzvor

Loša vijest: od osam članova Koordinacionog tijela kojim predsjedava Senad Šabović, predstavnik Savjeta za iseljenike u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, troje predstavnika Crnogorskog intelektualnog kruga, Crnogorske liberalne stranke i Udruženja kosovskih Crnogoraca Matica, nijesu stavili potpise na predloženi dokument.

Nema promjena

Platforma je, većinom od pet glasova, ipak usvojena, a promjena u njenoj sadržini neće biti. Riječ je o obavezujućem dokumentu, a svi potpisnici, odnosno organizacije čiji su predstavnici, moraju aktivnosti upripodobljavati vanjskoj politici Crne Gore, što neupitno podrazumijeva i apsolutno poštovanje suvereniteta i integriteta Republike Kosovo.

Bilo koji vid političkog nijansiranja koji bi mogao relativizovati ili ugroziti temeljne principe Platforme nije dopušten, jer bi se time doveli u pitanje – ne samo odnosi Zajednice Crnogoraca prema Kosovu, kao državi u kojoj žive - već bi se time dezavuisala i zvanična politika države Crne Gore.

Ozbiljan dokument

Sagovornici Pobjede iz Prištine uvjereni su da je dokument u najboljem interesu Crnogoraca, ali i drugih zajednica manjinskih naroda građanske provenijencije, koje nemaju nikakvih problema sa dilemom - je li Kosovo samostalna, suverena država.

Jedan od inicijatora i potpisnika Platforme, Slobodan Vujičić, objašnjava da se radi o do sada najozbiljnijem aktu koji ima i podršku crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, pa bi svako odstupanje od utemeljenih principa ugrozilo svrhu, pa i elementarnu ozbiljnost cijelog procesa otvorenog u cilju jedinstvenog djelovanja crnogorske nacionalne zajednice.

Značaj je još veći, s obzirom da se inicijative realizuju u predvečerje junskih izbora. S obzirom na cijelu situaciju, bilo bi - kaže on, jako dobro da se ujedine svi subjekti unutar crnogorske zajednice, pa smo u Koordinacionom odboru odlučili da u nekoliko narednih dana predstavnicima Crnogorskog intelektualnog kruga, Udruženja kosovskih Crnogoraca Matica i Crnogorske liberalne stranke, ponovo ponudimo potpisivanje Platforme. Naravno, bez bilo kakvih izmjena sadržine…

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika