Svijet

Svijet popravlja štetu: Najžešći napad na Rusiju

Zemlje širom svijeta pokušavaju da otklone kvarove na računarima nakon masovnog hakerskog napada. Virusom zaraženo na stotine hiljada kompjutera u 150 zemalja.
Svijet popravlja štetu: Najžešći napad na Rusiju
Portal AnalitikaIzvor

Vlade, bolnice, velike kompanije pokušavaju od jutros da osposobe kompjutere, koji su se blokirali i ne mogu da se koriste dok se organizatorima napada ne isplati novac, što je u svijetu poznato i kao rensomver. Američki predsjednik odmah je zatražio hitan sastanak zbog ovih napada.

S druge strane, bivši službenik američke Nacionalno-bezbjednosne agencije Edvard Snouden izjavio je da je virus potekao upravo iz NSA. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je “virus očigledno razvijen u Americi”. “Čak su i iz Majkrosofta bili jasni i otkrili da su virus stvorile američke tajne službe”, rekao je ruski predsjednik i dodao da će se špijunima osvetiti zlonamjerni softveri koji plasiraju na inetrnetu, prenosi Raša tudej.

Predsjednik “Majkrosofta” Bred Smit krivicu za masovne hakerske napade pripisao je vladama u svetu koje nisu otkrivale dovoljno podataka o ranjivosti softvera. 

Prema tvrdnjama Bi-Bi-Sija, ovoga puta najžešće je napadnuta Rusija, gdje je napadnuto rusko ministarstvo unutrašnjih poslova, željeznice, banke, drugi najveći operater mobilne telefonije Megafon. 

Portparolka ministarstva unutrašnjih poslova rekla je da je oko 1.000 kompjutera koji su koristili Majkrosoft Vindouz bilo potpuno onesposobljeno, ali su oni odmah isključeni s mreže. Srećom, nisu napadnuti vitalni servisi ministarstva, jer su koristili ruski operativni sistem. 

U Njemačkoj su elektronske table koje su putnike obavještavale o dolascima i odlascima na železničkim stanicama takođe bile blokirane. Ali kako su rekli iz njemačkih železnica, red vožnje nije bio poremećen. 

U Britaniji su kompjuterski stručnjaci cijele noći popravljali kompjuterske sisteme zdravstvenih službi, izjavio je danas ministar za nacionalnu bezbjednost Ben Valas. Taj napad je primorao više desetina britanskih bolnica da otkažu pojedine operacije i zakazane preglede.

 

Portal Analitika