Politika

Bugajski: Rusija čini sve da se ubaci u crnogorsku politiku

Članstvo Crne Gore u NATO-u neće riješiti unutrašnje probleme države, ocjenio je Januš Bugajski iz vašingtonskog Centra za analizu evropske politike, te dodaje kako je "vrijeme da se u Vladu uključe i neke opozicione partije".
Bugajski: Rusija čini sve da se ubaci u crnogorsku politiku
Portal AnalitikaIzvor

On je Radiju Crne Gore rekao da je crnogorska vlast u minuloj deceniji uradila dobar posao, ali da je možda vrijeme da se u Vladu uključe i neke opozicione partije.

Članstvo neophodno, ali nedovoljno za konsolidaciju Bugajski: Članstvo neophodno, ali nedovoljno za konsolidaciju

Prema riječima Bugajskog, članstvo u NATO je neophodno, ali ne i dovoljno da stabilizuje i konsoliduje demokratiju u Crnoj Gori.

- Da bi se to dogodilo, potrebne su dvije stvari. Prvo, politički sistem mora se učvrstiti, u smislu demokratizacije, legitimnosti Vlade, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, u smislu uključivanja manjinskih naroda koji nisu bili za NATO i nezavisnost u politički sistem. Uvesti ih u Vladu kako bi se podijelila odgovornost. Jer je lako gledati sa strane i kritikovati. Kontinuitet Vlade nije nužno loša stvar jer podrazumijeva posvećenost principima, koje Zapad podržava. Činjenica je da vaša Vlada nije savršena, ali mislim da je vrijeme da neke opozicione stranke uđu u Vladu - istakao je Bugajski.

On smatra da Rusija neće lako dići ruke od Crne Gore i susjeda.

- Mislim da će Moskva na razne načine pokušavati da potkopa crnogorsko članstvo u NATO-u. Rusija pod Putinom neće tako lako odustati od zemalja regiona zato što Putin želi veliku Rusiju, mali Zapad - kazao je Bugajski.

Kada je riječ o istrazi u slučaju pokušaja terorističkog napada na dan izbora, Bugajski očekuje da će Moskva pomoći tako što će pokušati sve da zataška.

- Oni uvijek to rade. Zapale vatru, a onda tvrde da su došli da gase požar. Učiniće bilo šta da se ubace u crnogorsku politiku, doći će kao istražitelji, medijatori ili nešto slično. Ali crnogorske vlasti moraju biti oprezne, ne smiju se upecati - smatra Bugajski.

Portal RTCG

Portal Analitika