Kultura

KENDRIK LAMAR, ALBUM „DAMN“: Duhovna revolucija

U eri komercijalne poplave muzičkih „revolucionara“, Lamar je odlučio da se ne bavi političkom i društvenom realnošću SAD. Umjesto društvene kritike, slavni muzičar ponudio je svijetu samog sebe – bez ijedne maske.
KENDRIK LAMAR, ALBUM „DAMN“: Duhovna revolucija
Portal AnalitikaIzvor

Kendrik Lamar jedan je od rijetkih milionera kom nećete zakolutati očima kada zapjeva o patnji slavne osobe. U svijetu rep muzike ima apsolutnu i gotovo ekskluzivnu reputaciju trendsetera. Zato je njegov novi album „Damn“ nešto što ne smijete da propustite. Lamar je prethodnim albumom postavio novi trend na koji su se „navukle“ mnoge njegove kolege, a onda ga ubjedljivo skršio ovom pločom.

Talas revolucija

Album „Damn“ objavljen je poslije ciljano-komercijalne poplave slavnih muzičara koji se dotiču revolucionarnih tema. Visoki talas „revolucionara“ na muzičkoj sceni (pogledati pod Depeche Mode i Father John Misty) na neki način izazvao je Lamarov prethodni album „To Pimp a Butterfly“. Ploča toliko dalekosežna, tematski i stilski, da je i sam Dejvid Bouvi pred smrt priznao kako ga je umnogome inspirisala za zadnji album karijere, „Black Star“!

Ipak, „Damn“ je u kontekstu velike, gotovo epohalne priče, portreta karijere Kendrika Lamara, važniji album od „To Pimp a Butterfly“. Osnovna ideja je jednostavna: genije hip-hopa apsolutno ne želi više nikoga da uči šta i kako treba da radi. Umjesto bavljenja političkom i društvenom realnošću SAD, muzičar se pozabavio samim sobom.

Ovaj gotovo desničarski zaokret - od naglašenog kolektivizma u dekonstrukciji rasnih trvenja u Americi 2015. godine do sadašnjeg, gotovo fanatičnog individualizma – dočekan je hvalospjevima na svjetskoj muzičkoj sceni. Kendrika Lamara je uvijek tako lako shvatiti. Pitak je čak i kada je izuzetno gorak, prenaglašen ili ciljano devijantan.

omot-albuma-damnVelika raskoš

Začudo, novi Kendrik Lamar naglašeno je sentimentalan na albumu „Damn“! To se najbolje ogleda u zaokretu od aktuelnih rep-pravaca, koje je sam trasirao, ka stilu slavne ere iz sredine devedesetih. Nova ploča najbolji je most i nit koja spaja oldskul i moderni rep. Zato se Lamar svjesno odrekao džez i fanki elemenata koji su album „To Pimp a Butterfly“ učinili tako sočnim. To ne znači da je „Damn“ ploča lišena muzičke raskoši. Naprotiv!

Lamarova rima je bogatija i samozadovoljnija nego ikad dok ubjedljivo balansira između samokritičnosti i sopstvenih paradoksa. Na primjer, u pjesmi „Loyalty“ na kojoj gostuje Rijana, Lamar govori o nesposobnosti i potpunoj nepotrebnosti da se u našem vremenu bude skroman. Samo dvije pjesme kasnije, u odlučnoj „Humble“ postavlja drugu tezu!

Smislen izlaz

Skromnost i potrebu za brigom o drugim ljudima, bez sebičnih očekivanja, Kendrik Lamar vidi kao jedini smislen izlaz iz užasa našeg vremena. Ova ideja gradi se postepeno do grandiozne kulminacije u pjesmi „Fear“. Poredi sedmogodišnjeg sebe, koji se plašio majkinih batina, sa tinejdžerom koji je bio ubijeđen da će ga policija ubiti, pa sa sadašnjim sobom koji se plaši osude javnosti i fanova. I uspijeva da izgradi zaista iskrenu priču.

Kendrik Lamar ne želi da ga ostavimo na miru i nije onaj tip bogataša – osobenjaka koji smatra kako je vredniji od drugih. Sve što želi jeste da ga smatramo običnim i ranjivim - jednim od nas. Na albumu „Damn“ pred svijetom je slavni muzičar koji je odlučio da spusti sve maske. Bio je posljednji od kog se to očekivalo. Zato - kapa dolje!

Stojan STAMENIĆ

Ocjena: 82/100

Link:https://www.youtube.com/watch?v=SLDs3A07dIQ

FOTO: routenote.com / twitter.com

Portal Analitika