NATO

Članstvom u Alijansi do mira u regionu

Punopravno članstvo Crne Gore u NATO doprinijeće obezbjeđivanju dugoročnog mira i bezbjednosti u regionu, ocijenio je ministar odbrane, Predrag Bošković.
Članstvom u Alijansi do mira u regionu
Portal AnalitikaIzvor

On se danas, na marginama To Be Secure Foruma u Budvi, sastao sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretaraza evropska i evroazijska pitanja, Hojtom Brajanom Jiom i vršiocem dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu, Laurom Kuper.

Bošković je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, apostrofirao značaj bilateralne saradnje u domenu odbrane sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao glavnim strateškim partnerom Crne Gore, i izrazio zahvalnost za sveobuhvatnu i kontinuiranu podršku koju SAD pružaju Crnoj Gori na polju evroatlantskih integracija.

"Imajući u vidu aktuelne političko-bezbjednosne izazove sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana, Bošković je naglasio da će punopravno članstvo Crne Gore u NATO doprinijeti obezbjeđivanju dugoročnog mira i bezbjednosti u regionu", kaže se u saopštenju.

Bošković je, kako se navodi, dodatno ukazao na spremnost Crne Gore da na kvalitetan način doprinese naporima NATO saveznika u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima međunarodne zajednice, kao i u aktivnostima čiji je cilj odvraćanje negativnog vanjskog uticaja.

Ji je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo finalizacijom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO, istakavši da SAD smatraju Crnu Goru kredibilnim i pozdanim saveznikom.

Kako se navodi, on je apostrofirao značajnu ulogu Vojske Crne Gore u domenu projektovanja stabilnosti, odnosno učešću u mirovnim operacijama.

Kuper je dosadašnju saradnju sa Crnom Gorom u oblasti odbrane ocijenila veoma kvalitetnom, i izrazila spremnost američke strane da se ona u narednom periodu dodatno produbi.

1205boskovuckuper

"Kuper je u ime Ministarstva odbrane SAD uručila potpukovniku Veliboru Bakraču, načelniku Direkcije za međunarodnu saradnju, vojno odlikovanje "Legiju za zasluge" za izuzetan doprinos jačanju odbrambene bilateralne saradnje SAD i Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Tim činom su, dodaje se, još jednom potvrđeni sveukupni prijateljski odnosi dvije države.

Portal Analitika