Abiznis

Beč: Podrška Crne Gore inicijativi ruralnih područja slobodnih od GMO

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić učestvovao je na međunarodnoj ministarskoj konferenciji “GMO free poljoprivreda, prilika za ruralni razvoj u Centralnoj i Jugoistočnoj Europi”, koja je održana u Beču.
Beč: Podrška Crne Gore inicijativi ruralnih područja slobodnih od GMO
Portal AnalitikaIzvor

Visoki zvaničnici zemalja učesnica saglasili su se da je postizanje održivog ruralnog razvoja i poljoprivrede slobodne od GMO od izuzetnog značaja za regionalnu bezbjednost hrane, postizanje nacionalnih ekonomskih ciljeva, u pravcu poboljšanja kvaliteta života stanovništva i standarda porodica koje se bave proizvodnjom hrane. Prepoznat je sve veći značaj očuvanja životne sredine, kao resursa za održivu poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju ekološke hrane i ostvarivanje dodatne vrijednosti i prihoda u ruralnim područjima. 

U prisustvu domaćina, ministra poljoprivrede Austrije, zatim ministara poljoprivrede Mađarske, Slovačke, Slovenije, Albanije, i visokih predstavnika ministarstava poljoprivrede Srbije, BiH i Kosova, državni sekretar crnogorskog Ministarstva poljoprivrede Đuro Žugić je u svom izlaganju istakao da Crna Gora ima stroge propise u ovoj oblasti.

Kako je Portalu Analitika saopšteno sa ministarske konferencije, Žugić je pojasnio da je zabranjena upotreba genetski modifikovanog sjemena i sadnog materijala na teritoriji Crne Gore, kao i da je, zbog sveobuhvatnog pravnog okvira za odobravanje, sljedljivost i označavanje, prazna lista GMO hrane ili hrane za životinje odobrene za stavljanje na tržište .

Žugić je dodao da Crna Gora, kao mala zemlja, sa malom poljoprivrednom proizvodnjom usmjerenom na razvoj organske proizvodnje i proizvodnje brendiranih, visokokvalitetnih i specifičnih proizvoda, daje punu podršku inicijativama za razvoj ruralnih područja slobodnih od GMO, kao i područja za ekološku proizvodnju.

Među zaključcima sa konferencije istaknuta je potreba regionalne saradnje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako bi se postigao harmonizovan okvir i uspostavili zajednički mehanizmi u cilju održivog razvoja zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope.   

Portal Analitika