Turizam

Vlasnici neformalnih objekata plaćaće naknadu za korišćenje prostora

Izmjenama važeće zakonske regulative predviđeno je imenovanje glavnog državnog i glavnog gradskog arhitekte, koji će biti zaduženi za sprovođenje smjernica iz prostornih planova, saopšteno je na konferenciji za novinare Ministarstva održivog razvoja i turizma na kojoj je najavljeno učešće tog vladinog resora na 8. Festivalu nekretnina i investicija FREI 2017 od 15. do 18. maja u Budvi.
Vlasnici neformalnih objekata plaćaće naknadu za korišćenje prostora
Portal AnalitikaIzvor

-Oni će biti odgovorni za izgled naselja. Što se tiče sistemskog zakona o regularizaciji nefrmalnih objekata, njegova primjena je odgođena za 31. jul. Ovim zakonom biće uspostavljen novi sistem planiranja prostora. Definisaće se prostor kakav treba da bude. Proces legalizacije baziraće se na planskim dokumentima. Objekti će se moći legalizovati ako su u skladu sa planskim dokumentima- izjavio je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović. 

On je podsjetio da će vlasnici neformallnih objekata snositi sankcije ukoliko se ne prijave za proceduru legalizacije u roku od šest mjeseci.

-Takođe, plaćaće i naknadu za korišćenje prostora- pojasnio je Čanović.  

Prema riječima Rada Ljumovića, programskog direktora FREI-a, ovaj festival je tokom prethodnih godina uspio da se definiše kao svojevrsna čvorišna tačka.  Kako je naveo, jedan od ciljeva ovog festivala jeste organizovana razmjena informacija i iskustava.

„Takođe, zahvaljujući festivalu pruža se mogućnost da se prezentuju organizacioni kapaciteti Crne Gore po svim segmentima, što je posebno važno u terminima kao što je predsezona, kao i najbolja svjetska praksa“, naveo je Ljumović.

On je podsjetio da se ovogodišnji festival održava pod patronatom potpredsjednika Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutina Simovića, kao i da je po tradiciji programski nosilac festivala Ministarstvo održivog razvoja i turizma, te tokom svog izlaganja detaljnije izložio program festivala.

 

Portal Analitika