Crna hronika

Marovića nema kući, slijedi potjernica

Budvanska policija postupila je po nalogu za hapšenje Svetozara Marovića koji je izdao Osnovni sud u Kotoru, ali bivšeg potpredsjednika DPS-a nijesu pronašli na adresi stanovanja. Predsjednik kotorskog suda Branko Vučković kazao je u izjavi za Dan da očekuje zvanično obavještenje od CB Budva. Nakon toga, kako je dodao, slijedi izdavanje naloga za raspisivanje potjernice.
Marovića nema kući, slijedi potjernica
Portal AnalitikaIzvor

Iz toga suda je pojašnjeno da je bilo očigledno da se Marović ne nalazi na teritoriji opštine Budva, ali da se morala ispoštovati procedura prije raspisvanja međunarodne potjernice.

Osnovni sud u Kotoru izdao je nalog za hapšenje bivšeg potpredsjednika Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića kako bi, pola godine nakon izricanja pravosnažne presuce, odslužio kaznu od skoro četiri godine zatvora zbog malverzacija u Budvi. Marović je odlagao robiju zbog zdravstvenog stanja, ali je njegov poslednji zahtjev odbijen, nakon čega je izdat nalog za privođenje u spuški zatvor. Bivši visoki funkcioner vladajuće partije je sa Specijalnim državnim tužilaštvom sklopio dva sporazuma o priznanju krivice, u kojima je priznao da je bio vođa takozvane budvanske kriminalne grupe koja je oštetila državni budžet za više desetina miliona eura.

“Dana 10.maja 2017. godine, na osnovu člana 16 Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti i člana 165 stav 1 Zakonika o krivičnom postupku, izdata je naredba za prinudno dovođenje osuđenog Marović Svetozara u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija Kazneno-popravni dom Podgorica -Spuž, radi izdržavanja jedinstvene kazne zatvora po pravosnažnoj presudi Višeg suda u Podgorici u trajanju od tri godine i devet mjeseci, koja mu je izrečena zbog počinjenih krivičnih djela, i to dva produžena krivična djela zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organizovan način i produženog krivičnog djela prevara izvršenog na organizovan način. Naredba je istog dana dostavljena Centru bezbjednosti Budva radi izvršenja”, saopštio je predsjednik kotorskog Osnovnog suda Branko Vučković.

Marović je priznao tužilaštvu da je bio na čelu kriminalne grupe koja je u projektima „Jaz”, „TK Plaza”, „Kopirajt”, „Krapina”, „VTE”, „Bulevar” i „Prijevor” nanijela višemilionsku štetu opštinskom budžetu.

Marović je prihvatio navode tužilaštva da je bio voba kriminalne grupe koju su činili bivši čelnici opštine Budva i njihovi saradnici, a koja je nezakonitim radnjama nanijela višemilionsku štetu opštinskom budžetu.

Slobode je lišen zbog sumnje da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, izvršenog na organizovan način.

Slobode je lišen po nalogu specijalnog državnog tužioca. Tokom saslušanja u tužilaštvu negirao je izvršenje krivičnih djela koja su mu stavljena na teret. Tužiocu je kazao da u spornom periodu nije imao svojstvo odgovornog ili službenog lica i da nije obavljao nijednu državnu ili drugu funkciju sa koje bi mogao davati naloge potčinjenima.

Portal Analitika