Crna hronika

Popoviću pritvor do 72 sata, sumnja i na pranje novca

Jedan od vlasnika firme „Gard sekjuriti Popović“ Srđan Popović (42) i izvršna direktorica tog preduzeća Radojka Majić (32) uhapšeni su juče ujutro zbog sumnje da su utajili poreze i doprinose u iznosu od 577.265 eura. Na spisku osumnjičenih je Srđanov brat Igor Popović (40) koji se nalazi u inostranstvu i za njim će, kako je saopštila policija, biti raspisana potjernica.
Popoviću pritvor do 72 sata, sumnja i na pranje novca
Portal AnalitikaIzvor

Negirali optužbe: Popović i Majić privedeni su juče oko 10 sati u Osnovno tužilaštvo gdje ih je saslušao  tužilac Ivan Medojević, koji im je nakon saslušanja odredio zadržavanje od 72 sata. Oni će nakon toga biti privedeni sudiji za istrage Osnovnog suda - to je za Pobjedu potvrdio njihov branilac, advokat Dragoljub Petrović.

Prema njegovim riječima, Popović i Majić kategorično su negirali sve navode iz prijave kojom se terete za utaju poreza i doprinosa. Sa druge strane, Uprava policije oglasila se saopštenjem u kojem se ističe da kriminalistička obrada upućuje da su braća Popović osnovano osumnjičeni da su počinili više krivičnih djela.

- Oni su u svojstvu odgovornih lica u preduzeću „Gard sekuriti Popović“ d.o.o. iz Podgorice, izbjegli plaćanje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih i podnošenje obavezne prijave poreza i doprinosa Poreskoj upravi na zarade zaposlenih od jula 2011. do maja 2014. Sumnja se i da su prikrili podatke o ostvarenoj dobiti, čime su izbjegli utvrđivanje stvarne obaveze poreza na dobit preduzeća za 2012. i 2013. godinu - navodi se u saopštenju. Osumnjičeni su, kako dosadašnja istraga ukazuje, oštetili državnu kasu za 577.265 eura.

Tokovi  novca: Prema saznanjima Pobjede, poslovanje „Gard sekjuriti Popović“ pod istragom je od septembra prošle godine kada su inspektori za suzbijanje privrednog kriminala krenuli u provjere kompletne dokumentacije, koja je izuzeta po nalogu Osnovnog tužilaštva u Podgorici. Istražitelji su tada došli do saznanja da ta firma duže vrijeme postupa nezakonito i čini štetu državi ali i zaposlenima u kopmaniji. Službenici odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala prikupili su, kako se tvrdi iz istrage, mnoštvo dokaza koji ukazuju da su braća Popović počinili više krivičnih djela. Osim malverzacija u ispunjavanju poreskih obaveza, prema informacijama našeg lista, istraga je usmjerena i na prikupljanje dokaza koji bi mogli da potvrde sumnje u pranje novca.

Braća Popović posjeduju značajnu imovinu koja je registrovana na više kompanija u Crnoj Gori i Srbiji. Prema do sada prikupljenim podacima, osnovano se sumnja da je veći dio te imovine stečen protivzakonito. Zato će uskoro biti, kako saznaje naš list, pokrenuta i finansijska istraga i provjera poslovanje firmi braće Popović van Crne Gore jer analiza do sada prikupljenih dokaza ukazuje da su i u Srbiji po istoj matrici izbjegavali plaćanje obaveza. U tu istragu će biti uključeni, kako saznajemo, i stražni timovi iz Srbije.

Portal Analitika