Svijet

Tramp: Tog foliranta iz FBI bih smijenio čak i da su mi rekli da to ne činim!

Vršilac dužnosti direktora FBI-a Endrju MekKejb danas je obećao da će Obavještajni odbor Senata izvijestiti o bilo kakvom pokušaju uplitanja u istragu tog saveznog tijela o povezanosti Rusije u predsjedničke kampanje Donalda Trampa 2016., javljaju agencije.
Tramp: Tog foliranta iz FBI bih smijenio čak i da su mi rekli da to ne činim!
Portal AnalitikaIzvor

MekKejb je stao na čelo FBI-a nakon što je predsjednik Tramp nenadano u utorak smijenio bivšeg direktora Džejmsa Komija.

Senatski odbor takođe istražuje navodnu rusku umiješanost u američke predsjedničke izbore 2016.

Demokrate su u četvrtak u Senatu i službeno zatražile od ministarstva pravosuđa detalje o bilo kakvim dodatnim sredstvima koje je Komi mogao zatražiti u cilju istrage o mogućim vezama Rusije s Trampovom predsjedničkom kampanjom.

Demokratski senator i član Obavještajnog odbora Senata ocijenio je da su ruski pokušaji miješanja u izbore u stranim zemljama na samom vrhu bezbjednosnih prijetnji u svijetu.

''Direktna umiješanost Rusije u demokratske procese širom svijeta predstavlja direktan napad i moramo zajednički raditi da odbijemo taj napad''- kazao je senator Mark Varner.

Rusija odbacuje sve navode o mogućoj umiješanosti u američke predsjedničke izbore.

Tramp: 'Dao bih mu otkaz u svakom slučaju'

U prvom opsežnijem javnom istupu nakon naprasne smjene Komija, Donald Tramp je rekao kako mu je Komi triput rekao da on lično nije pod istragom, tokom jedne zajedničke večere, te u sklopu dva telefonska razgovora.

'Pitao sam ga: Ako je moguće, možete li mi dati do znanja jesam li pod istragom? Odgovorio mi je: Niste pod istragom''- izjavio je Tramp u intervjuu za NBC News, čiji su isječci objavljeni danas poslijepodne, a u cijelosti će biti emitovan u večernjim vijestima ove televizijske mreže.

''Bez obzira na preporuku ljudi iz Ministarstva pravosuđa, ja bih Komija ionako smijenio, dodao je Trump, čime je zapravo osporio službeno saopštenje Bijele kuće, prema kojem je smjenu obavio upravo na temelju preporuke glavnog državnog tužioca Džefa Sešnsa, koji je ujedno i ministar pravosuđa, te njegovog zamjenika Roda Rozenstajna, koji je po funkciji neposredno nadređen direktoru FBI-a.

Tramp je Komija tokom intervjua nazvao folirantom koji je u FBI-u stvorio haos.

Jutarnji.hr

Portal Analitika