Abiznis

Uspostavljanje regionalnog ekonomskog prostora značajno na putu ka EU

Unapređenje regionalne ekonomske integracije i poboljšanje poslovnog ambijenta ključne su mjere koje zemlje Zapadnog Balkana treba da preduzmu u godinama koje slijede i biće sastavni dio regionalnog Akcionog plana kojim će se definisati aktivnosti koje će doprinijeti jačanju nacionalnih ekonomija kroz pojednostavljenje trgovine, povećanje investicija, mobilnost radnika, liberalizaciju trgovine uslugama, inovacije.
Uspostavljanje regionalnog ekonomskog prostora značajno na putu ka EU
Portal AnalitikaIzvor

Delegacija Ministarstva ekonomije, koju predvodi Generalni direktor za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Šćepanović, učestvovala je danas na RCC-CEFTA-EU sastanku o regionalnim ekonomskim integracijama na Zapadnom Balkanu.  

Cilj sastanka je da se omogući objedinjeni pregled ključnih relevantnih regionalnih ekonomskih inicijativa kojima će se podržati ekonomski rast i konkurentnost regiona. U skladu sa tim, na sastanku je bilo riječi o budućih aktivnosti koje se odnose na trgovinu, investicije, mobilnost i digitalnu integraciju tržišta.

Današnji sastanak je jedan u nizu pripremnih sastanaka za predstojeći Samit lidera regiona za kada je planirano usvajanje regionalnog Akcionog plana. 

Uspostavljanje regionalnog ekonomskog prostora proizilazi iz obaveza preuzetih u okviru CEFTA sporazuma i biće zasnovano na pravilima i principima koji su sadržani u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU. Ovakav pristup obezbjeđuje dodatnu integraciju kako u regionu, tako i približavanje regiona Evropskoj uniji. 

Četvrti samit lidera Zapadnog Balkana na kojem učestvuju premijeri i ministri spoljnih poslova i ekonomije biće održan 12. jula u Trstu.

 

Portal Analitika