Protokol

Deset godina članstva Crne Gore u Savjetu Evrope

Povodom 11. maja, dana kada se navršava deset godina od učlanjenja Crne Gore u Savjet Evrope, ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović uputio je pismo generalnom sekretaru Savjeta Evrope Torbjornu Jaglandu, kojim je prenio zahvalnost za odličnu saradnju koju je najstarija panevropska organizacija ostvarila sa Crnom Gorom u periodu za nama.
Deset godina članstva Crne Gore u Savjetu Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Istakao je značaj podrške koja je pružena u okviru reforme pravosudnog sistema, na planu povećanja transparentnosti izbornog procesa, kao i kontekstu promocije i zaštite širokog dijapazona prava i sloboda sadržanih u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama.

Podsjećajući na aktivnosti koje su zajednički sprovedene tokom deset godina članstva Crne Gore u Savjetu Evrope, ministar Darmanović je istakao značaj međuvladine, parlamentarne, ali i saradnje koja se ostvaruje na nivou lokalnih zajednica sa različitim tijelima Savjeta Evrope, pri čemu je posebno naglasio važnost razmjene i koordinacije koja se ostvaruje u okviru parcijalnih ugovora Savjeta Evrope. 

-Zahvalio je na posvećenosti Sekretarijata Savjeta Evrope, članova ekspertskih i radnih timova koji su pružili vrijedan doprinos u osavremenjivanju nacionalne legislative i potvrdio spremnost Vlade Crne Gore da i u narednom periodu ostane posvećen partner i odgovoran činilac u okviru organizacije 47 evropskih država. Ministar Darmanović je istakao i značaj aktuelnih projektnih aktivnosti koje se implementiraju kroz Horizontalni mehanizam za Zapadni Balkan i Tursku, a u okviru kojeg se brojnim crnogorskim institucijama pruža podrška od značaja ne samo za jačanje kapaciteta, već podstiču i podržavaju aktivnosti iz pregovora- saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Portal Analitika