Politika

Medojević: Dio opozicije dogovara sa stranim ambasadama miran transfer vlasti

Lider Pokreta za promjene (PzP) i funkcioner Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević, optužio je dio opozicije da sa ambasadama stranih zemalja dogovara miran transfer vlasti i aboliciju bivšeg premijera Mila Đukanovića.
Medojević: Dio opozicije dogovara sa stranim ambasadama miran transfer vlasti
Portal AnalitikaIzvor

- Napad na DF je dio šireg plana domaće vladajuće elite, ali i nekih međunarodnih centara moći koji, po mojim informacijama, žele miran transfer vlasti. Ključno pitanje je: da li će se nova vlast poslije Đukanovića baviti prošlošću? Neke mlađe kolege već daju izjave da se neće svetiti, da se ne treba baviti prošlošću, što navodi na opasan politički naum da se kriminal i zločin Đukanovićevog režima stave pod tepih, da mu se obezbijedi imunitet ili abolicija od krivičnog progana, da se ne dira njegovo opljačkano bogatstvo, a sve pod parolom "to je prošlost". Neki iz opozicije to hoće i u toku su konsultacije. Neke kolege iz opozicije su manje otporne na preporuke iz stranih ambasada. Oni znaju da DF neće pristati na to, i zbog toga nas progone. Đukanović je zainteresovan za miran transfer vlasti. Pozivam kolege iz opozicije da odbiju taj opasan predlog. Crnoj Gori nema spasa ukolio uradimo ono što su uradili Srbi 5. oktobra 2000. godine - saopštio je Medojević na konferenciji za medije.

On je rekao da se PzP zalaže da se kazne svi ratni zločinci i rasvijetle "avanture" na dubrovačkom ratištu, slučajevi deportacija, zločin u Štrpcima, akcije "Lim" i "Orlov let"...

- Suočavanje sa zločinima iz prošlosti je početak ozbiljne tranzicije i oporavka Crne Gore. Milivoju Katniću je neprijatna činjenica da sam 1991. godine bio hapšen kao student zbog toga što sam pozivao građane Crne Gore da budu dezerteri, a on je bio vojni komandant Cavtata, i u ime vojske Slobodana Miloševića radio to što on zna da je radio i što je registrovano - naveo je Medojević.

On je danas saslušan u Specijalnom tužilaštvu povodom saopštenja PzP-a od 3. maja, u kojem se glavni specijalni tužilac optužuje da se politički motivisanim nastupima miješa u tok izbornog procesa u Herceg Novom. Medojević je rekao da je činjenica da se lider jedne stranke saslušava zbog saopštenja, znak da je Crna Gora u dubokoj krizi.

- Progon DF-a je osmišljen od ranije i sada ulazi u završnu fazu u kojoj treba da se okonča farsa državnog udara. Umjesto da istraži ko je 16. oktobra prošle godine htio da rani ili da likvidira funkcionere DF-a, Katnić nastavlja sa političkim progonom - istakao je predsjednik PzP-a i dodao da tužilaštvo sada pokušava da ga optuži za pranje novca, jer ga kao crnogorskog suverenistu ne mogu povezati sa Rusima.

- Pošto ANB ne može da pronađe trag, sve se svodi na maltretiranje Katnića. Želim da se zahvalim profesionalcima iz ANB-a koji nisu pristali na scenario Bebe Popovića i Đukanovića, po kojem je trebalo da se rane ili likvidiraju lideri DF-a - poručio je Medojević

Foto: D. Malidžan

Portal Analitika