Društvo

Radulović: Prednosti zakona u kvalitetu projektne dokumentacije

Nacrt zakona o planiranju i izgradnji nudi prednosti koje se odnose na kvalitet planskih dokumenata i projektne dokumentacije, objekata koji se grade i nadzora nad njihovim izvođenjem, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.
Radulović: Prednosti zakona u kvalitetu projektne dokumentacije
Portal AnalitikaIzvor

On je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona, koja je u srijedu organizovana u Kotoru, naveo da je neophodno personalizovati odgovornost za stanje u prostoru, što je predviđeno novim zakonskim dokumentom kroz izdavanje licenci projektantskim firmama, revidentima i vršiocima nadzora nad izgradnjom.

Radulović je, na konstataciju prisutnih da se novim zakonom oduzimaju nadležnosti lokalnim samoupravama, kazao da će posla za njih biti mnogo više, jer će one, između ostalog, pokretati eventualne izmjene planova, donositi urbanističke projekte, učestvovati i izrađivati predloge projektnih zadataka i obavljati monitoring sa Ministarstvom nad izradom plana.

On je rekao da se Nacrtom predviđaju novi instrumenti kada je riječ o sprovođenju planskih dokumenata, kao što su elaborat parcelacije i kompletiranje urbanističke parcele, te ukidaju građevinska i upotrebna dozvola, ali samo kao upravni akti.

Radulović je pozvao zainteresovane da predloge, sugestije i primjedbe na tekst Nacrta zakona o planiranju i izgradnji, koje će doprinijeti poboljšanju njegovog teksta, dostave u pisanoj formi, nakon čega će se pristupiti njihovom razmatranju.

Na javnoj raspravi u Kotoru učestvovao je veliki broj zainteresovanih građana, predstavnika opština, nevladinog sektora i stručne javnosti.

Programom javne rasprave predviđeno je održavanje osam tribina. Naredna tribina, koja će biti tematska i posvećena oblasti infrastrukture i energetike, biće sjutra organizovana u Ministarstvu.

Portal Analitika