Društvo

Bošković: Rusija će shvatiti da ih niko ne napada

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković poručio je na današnjoj pres konferenciji nakon sastanka sa koleginicom iz Slovenije, Andrejom Katič, da crnogorsko članstvo u NATO ne targetira Rusiju i da očekuje da će oni to ubrzo shvatiti. On je poručio da očekuje da će se situacija ubrzo relaksirati i da više niko iz Crne Gore neće biti zloupotrijebljen za sprovođenje interesa neke treće strane.
Bošković: Rusija će shvatiti da ih niko ne napada
Portal AnalitikaIzvor

''Moram istaći da crnogorsko članstvo u NATO apsolutno nije usmjereno protiv Rusije niti protiv bilo koje druge države. Naprotiv naše članstvo u NATO je prije svega ispunjavanje naših spoljnopolitičkih prioriteta koji su definisani u deklaraciji nezavisnosti. Takođe članstvo u NATO Crne Gore i svih zemalja Zapadnog Balkana doprinijeće miru i stabilnosti a nikako povećanju nestabilnosti. Zaista mislim i optimista sam po tome da će to Rusija ubrzo i shvatiti da ovo što smo mi uradili je poštovanje naših osnovnih interesa a nikako ugrožavanje njihovih i da će se ta situacija relaksirati'', kazao je Bošković.

On je dodao da ukoliko situacija ostane i dalje zategnuta, Crna Gora će odgovor dati kroz unaprijeđene institucije.

press-vila-gorica

''U suprotnom mi ćemo i dalje razvijati naše institucije i pokušavati da kroz iste damo najbolji odgovor na sve te napade koji su se dešavali u prethodnom periodu i koji se dešavaju i sada. Ubijeđen sam da više nikome neće pasti iz Crne Gore da bude zloupotrijebljen za sprovođenje interesa neke treće strane. Tako da optimista sam po tome da će se situacija relaksirati i da će Crna Gora nastaviti da pored ispunjavanja obaveza iz naše NATO agende svakako se fokusira na taj drugi spoljnopolitički prioritet a to je EU i punopravno članstvo. Smatram da imamo kapaciteta i da smo na dobrom putu i da već u bliskoj budućnosti možemo otvoriti i zatvoriti sva poglavlja'', kazao je Bošković.

andreja-katic

Ministarka odbrane Andreja Katič se složila da je NATO veoma važna i jaka organizacija gdje svi članovi sjede ravnopravni za stolom i dogovaraju se o tome kako će unaprijediti bezbjednost.

''Tako da i samo članstvo Crne Gore u NATO kao ravnopravan član može napraviti puno da se situacija u Zapadnom Balkanu još više poboljša. NATO nije postavljena protiv bilo koje države nego je to politička alijansa koja pokušava da popravi bezbjednost. Što se tiče stvari u pojedinačnim zemljama mogu reći da je Crna Gora napravila veoma važan korak u pravnoj reformi tako da će svi ovi elementi dobiti konačan rezulat'', kazala je Katič.

Portal Analitika