Društvo

Danas je Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori

Crveni krst Crne Gore će, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, obilježiti Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori, dodjelom odgovarajućih priznanja i simboličnih nagrada najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini. Svečanost se organizuje u petak, 12. maja 2017. godine, u 11 sati, u prostorijama Crvenog krsta Crne Gore.
Danas je Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

U skladu sa ulogom i zakonskim obavezama koje Crveni krst ima, kao osnovni nosilac motivacije, okupljanja i promocije dobrovoljnog davalaštva krvi (DDK), priznanja se dodjeljuju na prijedlog Koordinacionog odbora Skupštine Crvenog krsta Crne Gore, i to: istaknutom dobrovoljnom davaocu krvi; najaktivnijem klubu DDK; motivatoru u oblasti DDK  i za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije – ljekaru transfuziologu i transfuzeru, a uručivaće ih ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović.

Prema podacima Zavoda za transfuziju krvi, nivo dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori iznosi skoro 2,8 odsto, a od toga je 42 odstp dobrovoljnih davalaca, a 58 odsto „porodičnih“ davalaca.

Cilj je da davanje krvi bude u potpunosti dobrovoljno, dok, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nivo dobrovoljnog davalaštva krvi treba da iznosi minimum četiri odsto od ukupnog broja stanovnika u našoj državi.

“Iako je trend napredovanja u ovoj oblasti prisutan, i dalje moramo uložiti napore da dostignemo ciljeve i preporuke vezane za dobrovoljno davalaštvo krvi. Naša organizacije je posebno usmjerena na rad sa mladima, jer želimo da kod kod njih podignemo svijest u što ranijem dobu o značaju dobrovoljnog davanja krvi. Danas želimo da se zahvalimo svim dobrovoljnim davaocima krvi, herojima koji davanjem krvi često spasavaju živote, a ostale pozivamo da se vode njihovim primjerom. Dajte krv, za život!“, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Portal Analitika