NATO

Ispunjeni svi preduslovi za pristupanje Crne Gore NATO-u

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general-potpukovnik Ljubiša Jokić učestvovao je na 11. Konferenciji načelnika generalštabova zemalja Balkana koja je održana u Atini.
Ispunjeni svi preduslovi za pristupanje Crne Gore NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

General Jokić imao je tom prilikom niz bilateralnih sastanaka.

U razgovoru sa načelnikom GŠ OS Republike Grčke, admiralom EvangelosomApostolakisom, general Jokić je zahvalio na podršci koju je Grčka pružila Crnoj Gori na njenom putu evroatlantskih integracija. Ova zemlja imala je ulogu prve kontakt ambasade NATO za Crnu Goru.

Tokom tog perioda, razvijena je intenzivna i obostrano korisna saradnja, a kroz regionalne inicijative uspostavljena je odlična multilaterlna saradnja, poput saradnje mornarica kroz ADRION inicijativu i niz projekata kroz Forum načelnika generalštabova zemalja Balkana. Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima učešća vazduhoplovnih snaga Republike Grčke u NATO misiji za zaštitu vazdušnog prostora Crne Gore. 

General Jokić se sastao i sa načelnicima Generalštaba Vojske Republike Srbije, generalomLjubišom Dikovićem, načelnikom Združene komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalom Antom Jelečem i načelnikom Generalštaba Vojske Republike Makedonije, generalom Metodijem Veličkovskim.

Razgovori su bili posvećeni nastavku i unapređenju bilateralne vojno-vojne saradnje. Tokom razgovora iskazana je spremnost Crne Gore da podijeli svoja iskustva iz reformi odbrambenog sektora i iskustva iz procesa integracije u NATO. General Jokić je istakao da su za Crnu Goru regionalna saradnja, stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana od jednake važnosti kao i evropske i evroatlantske integracije.

Na marginama konferencije general Jokić razgovarao je i sa generalom Petrom Pavelom, predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO i upoznao ga sa zaključcima Godišnje integracijske konferencije, koja je realizovana u Podgorici, i narednim koracima integracije Crne Gore u NATO.

Zajednički je ocijenjeno da su, u susret završetku procesa ratifikacije Pristupnog protokola, ispunjeni svi preduslovi za pristupanje Crne Gore NATO.

Portal Analitika