Svijet

Lavrov u Vašingtonu : Rusija i SAD zajedno da rade

Moskva i Vašington mogu i trebalo bi da zajedno rješavaju svjetske probleme, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Lavrov u Vašingtonu : Rusija i SAD zajedno da rade
Portal AnalitikaIzvor

 

On je to rekao nakon sastanaka s predjsednikom SAD Donaldom Trampom i američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom u Vašingtonu.

Lavrov je dodao da dvije zemlje vjeruju da je uspostavljanje zona deeskalacije u Siriji usmjereno ka okončanju nasilja u zemlji.

"Imao sam bilateralni sastanak s Reksom Tilersonom, onda je nas dvojicu primio predsjednik Tramp. Razgovarali smo, prije svega o našoj saradnji na međunarodnom nivou", rekao je Lavrov, prenosi TAS.

On je dodao da pitanje sankcija Rusiji nije bilo tema razgovora sa Tilersonom i Trampom.

"Nijesmo razgovarali o sankcijama. To nije naš problem, to su jednostrane akcije koje su preduzete protiv nas", rekao je Lavrov. TAS prenosi da je sastanak Lavrova i Trampa trajao oko 40 minuta i da je održan iza zatvorenih vrata.

Sastanak je uslijedio dan nakon što je Tramp otpustio direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija, koji je nadgledao istragu o umješanosti Rusije u predizbornu kampanju za predsjedničke izbore 2016. godine, navodi AP.

Prije dolaska u Belu kuću, Lavrov je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, koji je rekao da je njihov sastanak prilika za dvojicu diplomata da nastave dijalog i razmjenu stavova koju su započeli prošlog mjeseca u Moskvi.

Odnosi SAD i Rusije pogoršani su od američkih udara na sirijsku vazduhoplovnu bazu, a ovaj sastanak bi trebalo da bude signal da su se poboljšali odnosi za koje je Tramp nedavno rekao da su na "najnižem nivou", navodi AP.

Portal Analitika