Društvo

Crnogorski pokret: Neki mediji rade protiv nacionalnih interesa

Svaki pokušaj da se pitanje Crnogorske crkve, jezika ili uopšte crnogorskog identiteta stavi na dnevni red na javnoj sceni, horski se proglašava nacionalizmom i atribuiraju mu se zadnje namjere, u cilju sprječavanja demokratizacije zemlje i njenog ekonomskog oporavka. To čine strukture koje su u opoziciji svemu crnogorskome – poručeno je na današnjem skupu Crnogorskog pokreta na temu „Crna Gora između Istoka i Zapada“ na kome su učestvovali crnogorski naučni, kulturni i javni radnici.
Crnogorski pokret: Neki mediji rade protiv nacionalnih interesa
Portal AnalitikaIzvor

S njim je saglasan i publicista Slobodan Jovanović.

– Jedna velika sila je krenula medijski i finansijski na našu zemlju. Pokušavaju da nas elonomski kazne za naše odluke. Mnoge medijske kuće to prećutkuju – rekao je Jovanović na skupu, s kojeg je poslata jasna poruka da se ne može graditi Crna Gora kao građansko društvo, ukoliko se potpuno ne riješi crnogorsko nacionalno pitanje.

Urednica rubrike društvo u Pobjedi Kaćuša Krsmanović ocijenila je da identitetska pitanja mora riješiti država i institucije.

 Sve se tiše govori – ja sam Crnogorac, ovo je moja zemlja i borim se za nju. To je veliki problem. Temelj svega je država koja mora imati jasnu strategiju za rješavanje identitetskih pitanja – rekla je Krsmanović.

Na skupu je govorio i novinar Slavko Mandić, koji je kazao da brojni mediji rade protiv Crne Gore.

 To je veliko zastiđe. Guše nas i brane nam mnogi da štitimo nacionane interese. Neki mediji su plaćeni sa strane da svoj naum ostvare na štetu Crne Gore. Mali broj kolega koji su došli dokaz je da mnogi ćute – smatra Mandić.

U saopštenju sa skupa se navodi da nijedno važno identitetsko pitanje nije riješeno. "Neki vrlo uticajni mediji, za koje postoje indicije da su obilato finansirani spolja, podstrekavaju javnost na pružanje otpora svemu crnogorskom, i direktno rade protivu državnih i nacionalnih interesa", zaključeno je na okruglom stolu.
 
Zaključeno je da je svaki pokušaj da se pitanje Crnogorske crkve, jezika ili uopšte crnogorskoga identiteta stavi na dnevni red,  na javnoj sceni, preko te štampe, horski se proglašava nacionalizmom, i atribuiraju mu se zadnje namjere, u cilju sprečavanja demokratizacije zemlje i njenog ekonomskoga oporavka. 
 
"To čine strukture koje su u opoziciji svemu crnogorskome. Odnedavno, na ruku im idu i mnogi Crnogorci, koji su dali nemjerljiv doprinos izgradnji suverene crnogorske države, što je vrlo opasno za ovu zemlju i njenu budućnost", saopšteno je iz Crnogorskog pokreta. 
 
Nakon što je konstatovano da je situacija u medijima, slično kao i društvu, posebno obrazovanju i kulturi,  potpuno nepovoljna u pogledu tema koje su bile postavljene na skupu, prisutni novinari su u zaključku skupa poslali apel svim medijima da posvete mnogo veću pažnju pitanjima koja su on suštinske važnosti  za opstanak Crne Gore kao autentičnog državnog i nacionalnog prostora, a samim tim i suverenog u odlučivanju o sebi i odnosu prema uticajima spolja.
 
" Posebno je apelovano na javni servis, kao instituciju svih građana, instituciju koja, poput svih javnih servisa u drugim zemljama,u prvom redu treba da se bavi nacionalnim temama, identitetskim pitanjima, nacionalnom kulturom, edukacijom, crkvenim pitanjem, odnosom prema baštini, njenoj devastaciji iz nemara i sa namjerom da se mijenja njena suštini i svim drugim pitanjima koja spolja i iznutra ugrožavaju specifičnost i državni identitet Crne Gore kao autentičnog istorijskog i etničkog prostora", dodaje se.
 
Takođe je upućen apel vlastima Crne Gore da se zaštiti medijski prostor Crne Gore i ograničini uticaj stranih medija u javnom prostoru. 
 
"Sve zemlje veličine i brojnosti kao Crna Gora ne mogu izdržati konkurenciju bogatijih medija iz mnogo većih i brojnijih zemalja, pa se time ne mogu ni oduprijeti kreiranju javnog mnjenja izvana, što utiče na razvoj autentične svijesti i odnosa prema sopstvenom identitetu, istoriji, kulturi, vjerskim osjećanjima. Drugim riječima, otvara se ogromni prostor za potencijalne asimilicaione procese", navodi se u saopštenju sa skupa.

 

 

Pink M

Portal Analitika