NATO

Marković i Ji otvaraju 7. Forum "To Be Secure"

Sedmi Forum "To Be Secure" (2BS) biće otvoren u petak, 12. maja 10 sati, u hotelu "Splendid" u Bečićima, saopštili su organizatori Portalu Analitika.
Marković i Ji otvaraju 7. Forum "To Be Secure"
Portal AnalitikaIzvor

Otvaranju Foruma će prethoditi icebreaking panel pod nazivom “Zapadni Balkan između integracije i fragmentacije” koji će se održati 11. maja 2017. godine u 17:00 časova.

Balkan se vratio u fokus, kao geopolitički vrlo zanimljiv region. Dok Balkan pokušava da postane dio Evrope, treba sagledati stvari i iz suprotnog ugla. Kroz razmjenu mišljenja i stavova pokušaće se dati odgovor na pitanja da li se na Zapadnom Balkanu potencijal za sukobe povećava i da li se tu sukobljavaju interesi velikih sila, da li Evropska unija prepušta Balkan uticaju drugih globalnih aktera?

U slučaju fragmentacije Evropske unije, da li će Balkan biti, prema riječima Vinstona Čerčila, „meki stomak Evrope“? Panelisti koji će govoriti o ovim pitanjima će biti: Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, dr Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose, dr Sandro Knezović, viši naučni saradnik u Institut za razvoj i međunarodne odnose, Enver Hodžaj, ministar vanjskih poslova Kosova, Dragan Šormaz, šef delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO. Moderator ove panel diskusije biće Filip Ejdus‚ Marie Curie istraživač u Školi za sociologiju, politiku i međunarodne studije (SPAIS) Univerziteta u Bristolu. Uvodni govor će održati prof. dr Igor Lukšić, bivši ministar i ministar spoljnih poslova Crne Gore.

Pod nazivom “Izazovi promjene politika i preusmjeravanja saveza”, sedmi 2BS Forum će se baviti nekim od najvećih izazova i prijetnji po međunarodnu i regionalnu bezbjednost u ovoj deceniji. Fokus sedmog Foruma prvenstveno će biti na definisanju i redefinisanju odnosa na liniji SAD-NATO-Rusija. S tim u vezi dodatni akcenat će biti na uticaju koji će ti globalni odnosi imati na region, a samim tim i na Crnu Goru.

Takođe ćemo iskoristiti ovu priliku da povedemo diskusiju o političkim zaokretima, spoljnoj politici, aktuelnim ključnim bezbjednosnim pitanjima koji će uticati na oblikovanje međunarodinih odnosa i njihovom uticaju na budućnost kako Evrope, tako i ostatka svijeta. Na otvaranju će govoriti dr Savo Kentera, predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, koji će otvoriti skup, kao i Hojt Brajan Ji, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove. Uvodni govor za prvi panel će održati Duško Marković, premijer Crne Gore.

Prvi panel pod nazivom „NATO proširenje: jačanje evroatlantske bezbjednosti ili podsticanje sukoba?“ govoriće o promjenama u spoljnoj politici SAD-a nakon predsjedničkih izbora na kojima je Donald Tramp izabran za predsjednika, spremnosti Rusije da se suoči sa novim proširenjem NATO saveza, kao i o tome kako će se članstvo Crne Gore u NATO odraziti na odnos SAD sa Rusijom i na koji će način to uticati na odnose u regionu? Da li će unaprijediti saradnju i pojačati evroatlantsku sigurnost ili će podstaći nove sukobe? Panelisti koji će govoriti o ovim pitanjima će biti James Appathurai, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za političke odnose i bezbjednosnu politiku, prof. dr Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova Crne Gore. Moderator ove panel diskusije biće dr Valbona Zeneli, direktorka Black Sea Eurasia Program-a u Evropskom Centru za bezbjednosne studije George C. Marshall.

Na drugom panelu pod nazivom „Posvećenost SAD evropskoj bezbjednosti – doba neizvjesnosti“ pokušaće se dati odgovor na pitanja kakva je budućnost dugoročne uloge Amerike i kako bi Evropa trebalo da odgovori na potencijalne promjene, da li će NATO i dalje biti od velike važnosti za SAD i Evropu, odnosno da li će ostati temelj transatlantske Broj: 35-01/17 Datum: 10.05.2017. bezbjednosti, kao i da li će Amerika ostati posvećena kontinuiranoj saradnji i partnerstvu sa Evropskom unijom?

Panelisti koji će govoriti o ovim pitanjima će biti: dr Fabrizio W. Luciolli, predsjednik Svjetske organizacije atlantske povelje i predsjednik Italijanskog atlantskog komiteta, pro. dr Milica Pejanović Đurišić, bivši ministar odbrane Crne Gore, gđa Laura Cooper, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju. Moderator ove panel diskusije biće gđa Valerie Hopkins, novinarka.

Treći panel biće održan pod nazivom „Rusija u Jugoistočnoj Evropi – ponovno uspostavljanje uticaja?“. Jugoistočna Evropa se opet nalazi u sferi interesovanja Rusije. Rusija je odlučna u tome da obnovi moć u ovom regionu i da promijeni određena pravila igre. Uz to, Rusija se snažno protivi članstvu Crne Gore u NATO. Neodobravanje je kulminiralo 16. oktobra, na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, kada su ruski državljani, povezani sa ruskim službama bezbjednosti, planirali i pokušali da organizuju državni udar. Da li možemo očekivati agresivniju politiku Rusije u ovom dijelu Evrope i koji će biti dugoročni rezultati? Da li će potencijalna kriza EU natjerati evropske lidere da se fokusiraju na sopstvene probleme i na taj način ostave „vakuum“ u ovom regionu, pružajući drugim akterima mogućnost za vršenje uticaja?

Panelisti koji će govoriti o ovim pitanjima su: gđa Marina Pendeš, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, g. Predrag Bošković, ministar odbrane Crne Gore, dr Nadia Arbatova, šef odsjeka za evropske političke studije, g. Janusz Bugajski, Centar za analizu evropske politike, SAD, g. Paul Shwartz, viši stručni saradnik (nerezident), program „Rusija i Evroazija“, Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), SAD.

Moderator ove panel diskusije biće g. Tim Judah, dopisnik nedeljnika The Economist.

Više o panelima i učesnicima na: http://www.2bs.me/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=39&Itemid=280&lang = me

Dešavanja tokom trajanja 2BS Foruma, možete pratiti i na društvenim mrežama: Facebook - https://www.facebook.com/pages/2BS-Forum-To-Be-Secure/243131582366116?fref=ts Twitter - https://twitter.com/2BS_FORUM Instagram - 2bs_forum

Forum se održava u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore a pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, dok su partneri na projektu: NATO, ambasada SAD u Crnoj Gori, kao i Balkan Trust for Democracy. 

Portal Analitika