Društvo

NVO 4 Life pohvalio donošenje protokola o izdavanju Buprenorfina

Posljednje postupke Ministarstva zdravlja i KCCG ocjenjujujemo veoma pohvalno i doživljavamo kao uvažavanje preporuka organizacija civilnog društva, što svakako ohrabruje i daje nadu za dobru saradnju u budućem periodu, saopštio je izvršni direktor NVO 4 Life Saša Mijović.
NVO 4 Life pohvalio donošenje protokola o izdavanju Buprenorfina
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da je prvi razlog za pohvalu  donošenje Protokola o izdavanju lijeka Buprenorfin što je bila njihova preporuka i na čemu su insistirali već duže vrijeme.

“Podsjećamo da je zbog nedostatka Protokola potrošnja ovog lijeka bila enormno porasla, da su postojale i zloupotrebe, što je za rezultat imalo sve češće nestašice ovog lijeka. Takođe je uvažena preporuka civilnog sektora o neophodnosti proširenja Komisije za droge sa predstavnicima svih institucija koje učestvuju u implementaciji Nacionalne strategije za borbu protiv droga. Prije nekoliko dana smo dobili obavještenje da je sastav Komisije proširen. Iako nije u potpunosti ispunjena preporuka, jer i dalje nijesu u sastav Komisije uključeni predstavnici Policije, Carina i još predstavnika NVO, ovaj korak ocjenjujemo kao pozitivan i nadamo se da će u narednom periodu ova preporuka u potpunosti biti ispunjena”, saopštio je Mijović.

On takođe vjeruje da će najavom direktorke KCCG Zorice Kovačević i izgradnjom nove zgrade psihijatrije, biti ispunjena i preporuka Komisije za droge ministarstva zdravlja Crne Gore sa prethodne sjednice, o “neophodnosti obezbjeđivanja kapaciteta za liječenje zavisnika i pogotovo zavisnica od droga, za koje u ovom trenutku u KCCG, a ni u Kotorskoj psihijatrijskoj bolnici, ne postoji ni jedan krevet”.

Portal Analitika