Politika

Čavušoglu: Erdogan će ove godine posjetiti Crnu Goru

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavošoglu, najavio je da će predsjednik njegove zemlje Redžep Tajip Erdogan posjetiti Crnu Goru ove godine.
Čavušoglu: Erdogan će ove godine posjetiti Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Čavušoglu je nakon susreta s crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem saopštio da su politički odnosi dviju zemalja izvanredni, a da ekonomski svakodnevno jačaju. 

- Moramo pokrenuti mehanizme da bi produbili saradnju. Moramo povećati investicije i robnu razmjenu i razvijati kulturnu saradnju. U Podgorici radi kulturni centar Yunus Emre, a 300 crnogorskih studenata je na studijama u Turskoj. TIKA je realizovala ozbiljne projekte i ove godine je izdvojila 6 miliona dolara za Crnu Goru. Ako bude potrebe, budžet se može povećati. Ziraat banka dobro posluje, a moramo podržati Halk banku da dođe u Crnu Goru - istakao je on.

Turska je, prema njegovim riječima, pokazala iskrenu podršku evroatlantskom putu Crne Gore.

- Crnogorski parlament je ratifikovao Protokol o pristupanju NATO-u. Crna Gora napreduje i na evropskom putu. Crna Gora je zaista zemlja za primjer - naglasio je Čavušoglu i dodao da je stabilnost Zapadnog Balkana važna i za Tursku i za Evropu.

- Imali ste prošle godine pokušaj puča, a Turska to razumije jer se i kod nas desio. EU mora da ima pozitivniju ulogu na Zapadnom Balkanu. Ako postoji praznina, onda će neke druge države iskoristiti tu priliku - upozorio je on.

1005darmanovic

Ministar Darmanović je rekao da je članstvo Crne Gore u NATO-u najbolji način da se doprinese stabilnosti Zapadnog Balkana. Govoreću o ruskoj ulozi u regionu, on je kazao da je ona dio šireg pristupa.

- Rusija djeluje po principu da se ometa širenje NATO-a i da se oslabi i podijeli EU koliko je to moguće. Dobro je poznato šta se dešavalo u Crnoj Gori u oktobru i koja je bila njihova uloga u tome. Vidimo nastojanje da se "vakum" popuni i na drugim mjestima u našem regionu. Međutim, to nije toliko čudno ako imate kontinuirane izvještaje o miješanju u demokratske izborne procese u zemljama koje su mnogo jače nego što su balkanske zemlje, zaključno sa nedjeljnim izborima u Francuskoj - podvukao je Darmanović i dodao da pozdravlja pobjedu Emanuela Makrona na predsjedničkim izborima u toj zemlji, koja će "učvrstiti proevropski kurs".

Ministar je rekao da Crna Gora i Turska dijele zajedničke interese i opredjeljenja. On se zahvalio turskom kolegi za podršku evroatlantskim integracijama naše zemlje. Darmanović je rekao da su bilateralni odnosi dviju zemalja odlično i da predstoji period njihovog jačanja.

- Predstoji nam usaglašavanje i potpisivanje niza sporazuma, kao i uspostavljanje tursko-crnogorskog kluba u Ankari, čime će se i formalno-pravno osnažiti poslovno partnerstvo. Crna Gora je veoma zainteresovana za privlačenje turskih investicija i otvorena je za dalju saradnju sa Turskom u oblasti energetike, turizma, poljoprivrede, industrije... Renomirane turske kompanije su već prepoznale privredne potencijale Crne Gore i započele poslovanje u našoj zemlji, i bićemo veoma zadovoljni ukoliko se taj trend nastavi - kazao je Darmanović nakon sastanka s Čavušogluom.

Foto: I.B.

Portal Analitika