Region

Zaev: Nova vlada će očuvati suverenitet Makedonije

Da nije bilo ''junačkog crnogorskog talika'', sve ono što se u noći između 27. i 28. aprila odigralu u makedonskom Sobranju, lako se oktobra 2016. moglo dogoditi u Skupštini Crne Gore. Tim prije što su kreatori krvave podgoričke i Skopske drame očito imali isti cilj.
Za njegovo ostvarivanje, u obije su zemlje obezbijedili zavjerenike identičnog ideološkog profila - egzekutore regrutovane iz istog podzemlja - iste sporedne likove, čiji je zadatak bio da ''nmezadovoljnom narodu toj masi sakrivenoj iza lažnih imena, lažnih titula (''ugledni parlamentarci''?!) takozvanih patriotskih udruženja, iza fantomki - u datom momentu otvore vrata parlamenta i omoguće im da se obračunaju sa ''izdajnicima i NATO slugama.
Zaev: Nova vlada će očuvati suverenitet Makedonije
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i budući makedonski premijer Zoran Zaev u razgovoru za Pobjedu kaže da je tortura, kojoj su 27. aprila bili izloženi pojedini poslanici Sobranja, trajala puna tri sata.

''Nakon pet nedjelja blokade makedonskog parlamenta i odbijanja doskorašnje vladajuće stranke VMRO-DPNE Nikole Gruevskog da mirno preda vlast koju je izgubila na izborima, nova parlamentarna većina, sastavljena od SDSM-a i albanskih stranaka, odlučila je da na miran i nenasilan način za novog predsjednika skupštine izabere zastupnika DUI Talata Džaferija. Nedugo nakon te odluke, zastupnici VMRO-DPNE, njih petorica  otvorili su vrata Sobranja kako bi pristalicama pokreta Zajedno sa Makedoniju, među kojima je bilo i naoružanih lica sa fantomkama, omogućili da uđu u zgradu skupštine i da se brutalno obračunaju sa liderima i zastupnicima nove parlamentarne većine'', kaže Zoran Zaev.

''Među nasilnicima koji su do sada privedeni, policija je identifikovala vođe takozvanih patriotskih udruženja, kao i lica pravosnažno osuđivana za teška krivična djela - za ubistva, silovanje, za različite vrste nasilja i kriminala. Jedan od napadača je osuđeni ubica trogodišnje djevojčice. Nažalost neke od tih kriminalaca pomilovao je lično predsjednik Đorđe Ivanov''.


POBJEDA: Tortura je kažete, trajala puna tri sata. Šta je za to vrijeme radila policija?

ZAEV: Mirno je stajala i posmatrala šta se događa. Dio policajaca je u sadejstvu pokazao nasilnicima gdje se nalaze poslanici, a gdje novinari i kamermani, koji takođe nijesu bili pošteđeni. Tokom dosadašnje istrage utvrđeno je da je te noći policija od svojih nadređenih dobila naredbu da ne interveniše iako je bilo jasno da je nasilje u parlamentu moglo dovesti do uskoba širih razmjera, čak i do građanskog rata.

POBJEDA: Pristalice pokreza Zajedno za Makedoniju, koji su mjesecima protestvovali protiv rezultata parlamentarnih izbora i nove parlamentarne većine, ispred Sobranja su razapeli šatore, prijeteći da se neće razići sve dok se valst ne vrati u ruke proruskog favorita Nikole Gruevskog. Ko stoji iza ''građanskog pokreta'' Zajedno za Makedoniju?

ZAEV: Stoji partija Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE koji baš kao ni predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, ne prihvataju realnost: od 120 poslanika u Sobranju, socijaldemokrati i grupa albanskih partija imaju većinu od 69 zastupnika. To neće da prizna ni ''građanski  pokret'' Zajedno za Makedoniju, ali ni kriminalne bande koje su 27. aprila upale u zgradu parlamenta atakujući na živote nekih od nas. Kamere su zabilježile povike hiligana, koji su noseći u rukama repertirane pištolje, vikali - ubijte Zaeva! Te snimke emitovalo je više televizija u regionu. Neki od ljudi o kojima govorim psihički su bolesnici.

POBJEDA: Ta dijagnoza tretira se kao olakšavajuća okolnost tokom eventualnog suđenja za pokušaj zavjere i atentata?

ZAEV: Tako je.

POBJEDA: Znalte li ime čovjeka koji Vas je udario?

ZAEV: U tom napadu učestvovalo je više lica.

POBJEDA: Nikola Gruevski kaže da je 27. aprila boravio u Beču...

ZAEV: I šta to znači? Nasilnici su postupali po njegovim instrukcijama.

POBJEDA: Zašto kažete da je predsjednik Đorđe Ivanov jedan od inspiratora nasilja?

ZAEV: Zato što je dirketno kršeći Ustav, predsjednik Ivanov mjesecima odbijao da novoj parlamentarnoj većini dodijeli mandat za sastav nove vlade. Dan nakon nasilja u Sobranju, Ivanov je na konsultacije pozvao lidere svih parlamentarnih stranaka..

POBJEDA: Nijeste se odazvali tom pozivu?

ZAEV: Nisam. Ivanov je, ponavljam suodgovoran za događaje 27. aprila i čudno je ako je očekivao da ću u momentu kada se povrijeđeni albanski zastupnik Sela bori za život, prihvatiti da se sa njim sastanem.

POBJEDA: Jesu li jednaki, gospodine Zaev? Nažalost, čini mi se da se iza navodnog straha od ''albanizacije'' Makedonije, o čemu se posljednjih mjeseci naveliko govori i piše, prikriva otvoreni makedonski nacionalizam. Uostalom, kako drugačije razumjeti poruku ''građanskog pokreta'' Zajedno za Makedoniju koja glasi - Čista Makedonija?

ZAEV: Nažalost imate pravo. Ne zaboravite, pritom da je Nikola Gruevski jedanaest godina Makedoniju držao ispod svoje nacionalističke čizme, uvjeravajući njene građane da su ''ugroženi'' od nekakvih izmišljenih neprijatelja, koji eto, samo čekaju da nas napadnu. Ko su neprijatelji o kojima govori Gruevski? Prije svega Albanci, sa kojima je devet godina bio u koaliciji. Pored Albanaca tu su i Srbi, Bugari, Grci, čiji je cilj da kako tvrdi Gruevski ''pocijepaju'' zemlju. Makedonija je mala država koja ima budućnost samo kao multientnička, ravnopravna zajednica svih građana. Ponosim se činjenicom da sam jedini političar u Makedoniji za kojeg su, pored makedonske većine glasali građani svih etničkih manjina. U svakom slučaju ono o čemu danas razgovaram sa predstavnicima albanskih stranaka sa kojima namjeravam da formiram novu vladu nikako ne izlazi iz okvira makedonskog Ustava, kao što to tvrde naši oponenti.

Slijedimo primjer Crne Gore i postaćemo članica NATO

POBJEDA: Da nije blokade Grčke, Makedonija bi odavno bila članica NATO. Kao budući premijer, kako ćete riješiti spor sa Grčkom oko imena Makedonije.

ZAEV: Vjerujem da ćemo dijalogom dvije vlade, koje će uvažiti makedonski identitet, dignitet i ponos, doći do rješenja tog višedecenijskog spora. U tome će nam nadam se pomoći opozicija, ali i građani Makedonije koje ćemo, ako to bude neophodno, pozvati da na referendumu odluče o imenu države u kojoj žive. Kao što znate Grčka je promjenu imena Republike Makedonije postavila kao uslov našeg ulaska u NATO. Iskreno ne razumijem šta se to od nas očekuje. Da se izjasnimo kao Marsovci?! Makedonci smo i ne možemo biti ništa drugo. Uzgred, podsjećam vas da su našu zemlju 123 države svijeta priznale pod imenom Republika Makedonija. Baš zato sam siguran da ćemo uz pomoć građana opozicije i međunarodne zajednice uskoro riješiti spor sa Grčkom. Što će nam omogućiti da slijedimo primjer Crne Gore i postanemo trideseta po redu punopravna članica NATO.

POBJEDA: Zbog čega je za Makedoniju važno članstvo u NATO?

ZAEV: Zbog toga što NATO, posebno kod nas na Balkanu, podrazumijeva stabilnost bezbjednost i nepovrjedljivost granica. Pored toga, NATO je garancija rasta ekonomije, ekonomskog razvoja, dotoka stranih investicija. Najzad, da je Makedonija bila članica NATO, diktatorski režim Nikole Gruevskog, zajedno sa svojim sponzorima, ne bi se usudio da izaziva krize i nerede kakve smo, nažalost imali prilike da gledamo posljednjih nekoliko godina. (Opširnije čitajte u današnjem broju Pobjede)

 

 

Portal Analitika