Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Posljednji dan Sajma: "Službeni glasnik" nagrađen za produkciju, Narodni muzej za izdanje godine

Posljednji dan Sajma: "Službeni glasnik" nagrađen za produkciju, Narodni muzej za izdanje godine

Najbolji izdavač 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja je beogradski Službeni glasnik, odlučio je žiri ovogodišnje manifestacije. Izdavački poduhvat godine je monografija o Umjetničkom muzeju čija je autorka Ljiljana Zeković.
Posljednji dan Sajma: "Službeni glasnik" nagrađen za produkciju, Narodni muzej za izdanje godine
Portal AnalitikaIzvor

„Službeni glasnik Republike Srbije“, kako se ističe u obrazloženju nagrade, prerastao je u jednu od najznačajnijih izdavačkih kuća regiona.

- Koncept objavljivanja kapitalnih izdanja, stručne, teorijske literature i publicistike okupio je oko „Glasnikovih“ jasno strukturiranih biblioteka eminentne urednike, autore, fakultete i druge institucije. Danas nesumnjivo predstavljaju jednog od najznačajnijih izdavača u Srbiji i regionu - navodi se u obrazloženju nagrade koja im je pripala za kompetnu izdavačku produkciju.

Narodni muzej Crne Gore nagrađen je za izdavački poduhvat godine - monografiju „Umjetnički muzej“ koju potpisuje naša renomirana istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković. Izdanje sadrži „interpretaciju jedne od najreprezentativnijih crnogorskih institucija kulture“.

- Knjiga, uz njen izuzetan nivo interpretacije autora odnosno likovnih stvaralaca, sadrži i posebno kvalitetnu likovnu prezentaciju slikara o kojima je u monografiji riječ - precizirao je žiri.

Za najbolju ediciju nagrađen je podgorički Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, i to za tek započetu izdavačku cjelinu u kojoj su, pored ostalih, biblioteke Plus i Identitet.

- To pokazuje prvo izdanje nove biblioteke Kalon i knjiga Dimitrija Popovića „Eros, krv i svetost“. Ova imaginarna galerija djela našeg poznatog slikara i pisca, predstavljena je kroz studiju o tri biblijske žene - Juditu, Salomu i Mariju Magdalenu u likovnoj umjetnosti od renesanse do danas. Knjiga je utemeljena na teorijskoj interdisciplinarnosti, jer uključuje slikarstvo, interpretaciju, književnost - naveo je žiri, te izrazio želju da kvalitet budućih knjiga ove edicija neće biti „ispod razine prvoobjavljene“.

Edicija Školice „Kreativnog centra“ iz Beograda doprinijela je unaprjeđenju dječijeg stvaralaštva

- Autori ovih izdanja željeli su da naprave seriju radnih knjiga koje će započeti od najranijeg uzrasta, od prve godine, jer i u tom uzrastu - uz pomoć roditelja - djeca posebno razvijaju maštu, inteligenciju i kreativnost. Mnoštvo raznovrsnih aktivnosti, naljepnice i kartonski dodaci probudiće u djeci radoznalost i podstaći će ih na kreativno razmišljanje i zaključivanje - stoji u obrazoloženju.

Najbolje opremljeno umjetničko izdanje je monografija „Slobodan Kojić - Skulptura“ koju je uradio Sava Stepanov. U ovom reprezentativnom dvojezičnom izdanju, kako navodi žiri, predstavljen je ukupni skulptorski rad ovog profesora i stvaraoca. 

Najbolje opremljena edicija je „Blago Nacionalne bibloteke“ u izdanju Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“. Riječ je o jednoj od važnih knjiga iz zbirke Stara i rijetka knjiga.

- Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ posjeduje bogatu i raznovrsnu zbirku stare i rijetke knjige, koja predstavlja kulturno nasljeđe od posebnog značaja za Crnu Goru. Njena duga tradicija vezuje se za period vladavine Petra II Petrovića Njegoša, kada su 1838. godine svjetovne knjige iz Cetinjskog manastira prenesene u njegovu rezidenciju u Biljardu. Mnogi evropski centri toga doba smatrali su Njegoševu biblioteku državnom, o čemu svjedoče posvete na pojedinim knjigama koje se u njoj čuvaju - zapisala je u predgovoru autorke voe knjige, Ljubica Vučinić.

Za najbolje opremljenu knjigu, odabrana su dva naslova: „Dukljanski knez Sveti Vladimir“ Narodnog muzeja i Fondacije Sveti Petar Cetinjski, te dvojezični „Francuski jezik i kultura u Crnoj Gori 1830-1914“, Univerziteta Crne Gore i Fondacija Petrović-Njegoš.

Čak pet štandova ponijelo je titulu najbolje opremljenog. Žiri navoi kako ovo izdanje sajma karakteriše „neuporedivo veći trud za vizuelno upečatljivim oblikovanjem štandova“, a nagrađeni su štandovi: zemlje-gosta, Rumunije, Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“, Univerziteta Meditaran, Jumedia-Monta i ZUNS-a.

Priznanje za napredak u obrazovanju uručeno je izdavačko kući CID iz Podgorice za obrazovnu biblioteku Moderne kulture, te Fakultetu dramskih umjetnosti za Crnogorske studije kulture koje su rezultat projekta „Umjetnička i medijska produkcija u funkciji stvaranja crnogorskog kulturnog identiteta“.

Za unapređenje obrazovnog procesa nagrađno je čak 11 institucija: Vrtić „Maša“, Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“, Gimnazija „25. maj“ iz Tuzi, Srednja likovna škola „Petar Lubarda“ sa Cetinja, Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“, Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“, Srednja medicinska škola iz Podgorice, Gimnazija „Slobodan Škerović“, Srednja škola „Sergije Stanić“, Srednja građevinsko-geodetska škola „Ing. Marko Radović“ i Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“.

Priznanja za poseban doprinos u organizaciji sajma uručena su izdavačkoj kući „Laguna“  iz Beograda - za poseban doprinos ukupnom sadržaju umjetničkog programa, NVO MladiInfo, Centru savremene umjetnosti Crne Gore za tematsku izložbu radova Dada Đurića i Finedart - za  za pomoć u organizaciji i posebno, pouzdanom praćenju svih ključnih događanja, pratećih sadržaja i promocija.

Portal Analitika