Društvo

Buprenofin se više neće moći dobiti na recept u apoteci

Ministarstvo zdravlja donijelo je novi pravilnik kojim je propisano da će “buprenorfin“ (lijek za liječenje zavisnika od heroina), zavisnici dobijati u domovima zdravlja i bolnicama pod nadzorom zdravstvenog radnika.
Buprenofin se više neće moći dobiti na recept u apoteci
Portal AnalitikaIzvor

Do sada se lijek izdavao u apotekama. Odluka Ministarstva je uslijedila nakon što su se dešavale nestašice lijeka u apotekama dok se na crnom tržištu jedna tableta prodavala i za 50 eura.

 

Generalna direktorica direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, dr Alma Hajdarpašić Drešević je pojasnila je da će sada korisnik ovog lijeka biti dužan  da uz identifikacioni dokument priloži i izvještaj psihijatra koji ne smije biti stariji od mjesec. 

Kako je istakla, lijek će se  korisnicima davati direktno u zdravstvenim ustanovama i pod nadzorom zdravstvenog radnika.

Uputstvom se propisuje da se Buprenofrin distribuira isključivo JZU koje se bave liječenjem zavisnika - domovima zdravlja, koji u sastavu centara za mentalno zdravlje imaju metadonske centre i psihijatrijske ambulante, kao i u ustanovama sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite (Specijalna bolnica za psihijatriju Dobrota i psihijatsrijska odjeljenja opštih bolnica Nikšić i Bijelo Polje) i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite (Psihijatrijska klinika KCCG).

 

Dr Hajdarpašić Drešević je navela da je prema podacima dostavljenim iz “Montefarma“, u periodu od 1. januara do 21. aprila prošle godine u apotekama izdato 3.514 kutija lijeka, dok je u istom periodu ove godine izdato 13.874 kutije ovog lijeka, što je povećanje od skoro 400 odsto.

Isto tako, broj izdatih kutija u 2017. se povećava iz mjeseca u mjesec, tako da je u januaru 2017.godine izdato 3.322 kutije, a u martu 4.074 kutije, što je povećanje za 22,64 odsto.

 

Takođe, broj pacijenata koji koristi ovaj lijek se povećao u novembru u odnosu na jun 2016. godine za 151 odsto, odnosno prosječno mjesečno uvođeno je 30 novih pacijenata u korišćenje ove terapije.

Ukupno povećanje broja korisnika od 2015. godine kada je bilo 208 porastao je u 2016. godini na 759.

FOTO: CDM

 
Portal Analitika