Fudbal

Šampionske emocije Nebojše Jovovića

Malo je crnogorskih trenera koji rade u inostranstvu, još manje onih koji su nešto osvojili. Među rijetkima odnedavno je Nebojša Jovović koji je krajem marta dobio posao u Jordanu, a prije tri dana stigao do titule sa Al Fajselijem iz Amana.
Šampionske emocije Nebojše Jovovića
Portal AnalitikaIzvor

U novijoj istoriji naše zemlje samo su tri domaća stručnjaka podigla šampionski pehar u pečalbi. Početkom 21. vijeka Derviš Deda Hadžiosmanović, aktuelni selektor ženske reprezentacije, bio je prvak Albanije sa Vlaznijom, a takav podvig prošle sezone ostvario je i Miodrag Božović predvodeći Crvenu zvezdu, s tim što je Grof nešto ranije osvojio Kup i Super Kup Rusije. Slava sada pripada Jovoviću koji je trofejom krunisao spektakularnu misiju na klupi popularnih “plavih orlova“.

43-godišnji Podgoričanin preuzeo je Al Fajseh šest kola prije kraja prvenstva, u trenutku kada je ekipa bila u rezultskom kontra ritmu, na trećem mjestu, uz tri boda manje od lidera, ali i pod pritiskom da bude četvrta. Jovović je, međutim, preporodio tim i serijom od pet pobjeda i jednog remija odveo tim do 33. titule.

“Osjećaj je fenomenalan, i dalje sam pod emocijama, ne samo ja, već svi u klubu, navijači, ovdašnja javnost. Ovo doživljavam kao vrhunac svoje dosadašnje trenerske karijere. Sve je ovo lijepo, ali čvrsto stojim na zemlji. Čekaju me novi izazovi. Vjerujem da će biti još trofeja i uspjeha” rekao je Jovović za Pobjedinu Arenu.

Prvenstvo Jordana imalo je dramatičnu završnicu, pošto su Al Fajseli i Al Džazira, dva kandidata za tron, u posljednje kolo ušli sa istim brojem bodova. Da su kojim slučajem obje ekipe trijumfovale igrala bi se majstorica. Ipak, Jovovićev tim deklasirao je Sahab sa 4:0, dok je konkurent odigrao 0:0 u gostima protiv Al Ahlija.

“Od prvog dana kada sam došao u Aman osjećam pozitivnu energiju u klubu i oko njega. Sve to mi je davalo vjeru da ćemo uraditi veliku stvar. Brzo sam upoznao mogućnosti fudbalera, promijenili smo neke stvari, popravili realizaciju i počeli da pobjeđujemo. Prvo smo u ulozi lidera smijenili Vehdad pobjedom u derbiju, a na kraju i Al Džaziru” – kaže Jovović.

Zanimljivo je da Al Fajseli nije bio odmah prvak nakon pobjede u završnom kolu. Nekoliko minuta čekala se vijest o učinku Džazire, čija je utakmica počela u isto vrijeme, ali je nešto duže trajala.

Slike i video zapis otkrivaju koliki su stres i napetost preživjeli svi na Aman Internešnl stadionu dok nije stigla potvrda o osvajanju šampionata. Tek onda je uslijedio delirijum na terenu i dupke punim tribinama.

“Iščekivanje je trajalo nekoliko minuta, ali za nas je to bilo kao vječnost. Kada smo čuli daje konkurent igrao 0:0, sreća je bila neopisiva. Slavilo se dugo i na stadionu, i kasnije u gradu. Atmosfera je bila izuzetna, navijači su sanjali trofej. Uspjeli smo da ga osvojimo svi zajedno”- ističe Jovović.

Dok je bio u Saudijskoj Arabiji, crnogorski stručnjak izgradio je dobar odnos sa fanovima Al Hadžera sa kojim je napravio najveći rezultat u istoriji kluba.

Veza sa tifozima Al Fajselija je, međutim, posebna. Bila je to ljubav na prvi pogled. Prije, tokom i poslije svake utakmice navijači „plavobijelih” ovacijama su pozdravljali Jovovića.

“Odnos sa navijačima Al Fajselija je jedna od najljepših stvari koje sam doživio u fudbalu. Prihvatili su me od starta, pružali podršku na svakom koraku. Mnogo mi to znači i drago mi je da sam ispunio njihova očekivanja” – priča podgorički strateg.

Simbolika je česta pojava u fudbalu. Jovović je prethodni pehar namijenjen prvaku osvojio 2012. godine, doduše u ulozi sportskog direktora Budućnosti. Upravo od tada je Al Fajseli čekao šampionski momenat.

"Imao sam i ranije kontakte sa sadašnjim klubom. Poznajem ovdašnje ljude i znam koliko vole fudbal i Al Fajseli. Imaju zdravu, sportsku, priču. Imaju ambicije. Prepoznali su u meni trenera koji može da im pomogne. Na kraju je sve ispalo savršeno” – ističe nekadašnji kormilar Koma, Berana, Hadžera i Sutjeske.

Jovović je apsolutni heroj Amana, ali šta će tek biti ako do kraja sezone osvoji i trofej Kupa.

“Imali smo veliko emotivno pražnjenje nakon osvajanja titule, ali poslije par dana odmora vraćamo se u trenažni proces. Uradićemo sve da uzmemo i Kup” - kaže Jovović.

Arena

Portal Analitika