Politika

Knežević na vojnoj paradi u Voronježu povodom Dana pobjede

Danas je crnogorska delegacija, koju sačinjavaju šef delegacije, predsjednik DNP-a i poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević, poslanik i predsjednik Instituta za srpski jezik i književnost Budimir Aleksić, menadžer opštine Budva Milo Božović, odbornik u Skupštini opštine Budva Jovica Gregović, predsjednik Kluba mladih DNP-a Nikola Jovanović i predsjednik Unije za neutralnost Crne Gore Gojko Raičević učestvovala na vojnoj paradi u Voronježu povodom 72-godišnjice Dana pobjede, kao jedina inostrana delegacija, a njeni članovi su takođe uzeli učešća u maršu Besmrtnog puka.
Knežević na vojnoj paradi u Voronježu povodom Dana pobjede
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici antifašista iz Crne Gore gosti su Voronješke gubernije. Na poziv predsjednika Društva rusko-srpsko i crnogorskog prijateljstva paradi u Voronježu prisustvuje Milenko Nedelkovski, ugledni makedonski novinar.
Marš Besmrtnog puka predstavlja pokušaj da se prikaže cjelovita slika o sudbinama vojnika i vojnih jedinica koje su učestvovale u odbrani otadžbine u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Ovo je veoma važno u kontekstu onoga što se dešava poslednjih godina kada je u Evropi prisutna revizija istorije, gdje se uloga Rusije značajno smanjuje. Sudbina Srba povezana je sa ruskom posebno kada je riječ o borbi u poslednjim strašnim ratovima koji su potresli Evropu u 20. vijeku. Besmrtni puk predstavlja lica ljudi koji se nisu pokorili zlu i koji su se aktivno borili u dva svjetska rata, a čije fotografije nose ponosni potomci.

Šef delegacije Milan Knežević naglasio je, kako javlja portal IN4S, u izjavi za ruske medije, da mu je čast i zadovoljstvo što crnogorska delegacija prisustvuje ovakvom događaju.
Istovremeno je izrazio svoje čvrsto uvjerenje da će, bez obzira na anticrnogorsko ponašanje i odluke režima u Podgorici, odnosi između crnogorskog i ruskog naroda biti još snažniji, u znaku još većeg uzajamnog prijateljstva. Knežević je u svojoj izjavi prenio i pozdrave slobodoljubivog crnogorskog naroda, čestitajući ruskom narodu veliki praznik, Dan pobjede.

„Ruski narod je podnio najveće žrtve u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu,“ istakao je on.

Tokom sjutrašnjeg dana crnogorska delegacija nastavlja svoje aktivnosti razgovorom sa mitropolitom Voronješkim, članom Sinoda Ruske pravoslavne crkve, Sergijem, kao i sa rukovodstvom Voronješke gubernije, a predviđena je i posjeta Društvu rusko-srpsko-crnogorskog prijateljstva, na čijem čelu je Ljubomir Radinović.

Portal Analitika