Društvo

Kraljević: Roditelji u CG nespremni da se suoče sa djecom zavisnicima

Sve više tinejdžera i mladih ima problem sa bolestima zavisnosti, naročito kada su u pitanju nehemijske zavisnosti. Zavisnost od kockanja kao vrsta nehemijske zavisnosti dominatna je oblast kojom se“Savjetovalište Entera – Podgorica” bavi.
Kraljević: Roditelji u CG nespremni da se suoče sa djecom zavisnicima
Portal AnalitikaIzvor

“Čini se da je ovaj problem nespremne dočekao sve u Crnoj Gori, a naročito roditelje koji nemaju dovoljno informacija o ovom problemu, ne znaju kako da ga prepoznaju, kako da reaguju, kome da se obrate”, poručuje psihološkinja Vesna Kraljević. Takođe, čini joj se i da društvo, a posebno među njima roditelji tinedžera, nijesu svjesni kolike posledice po pojedinca može ostaviti ili izazvati kockanje koje prelazi granicuzabave. Posledice se dijele u nekoliko kategorija a ono što najviše zbunjuje sve su fizičke posledice koje mogu izazvati i neka trajna oštećenja kao što su - kardiovaskularni problemi, nesanica, dijabetes, tikovi, problemi sa štitnom žlijezdom itd - a sve usled stresa kojem je osoba izložena.

Većina osoba koja se javi za pomoć “Savjetovalištu Entera – Podgorica” su mladi u dvadesetim godinama,koji imaju problem sa kockanjem već nekoliko godina unazad a najčešće su počeli da se klade u sportskim kladionicama kao maloljetni. Kockanje kao vid zabave je svima u Crnoj Gori dostupno, pa i mladima i maloljetnima! Naročito je dostupno u vidu aparata za klađenje koji se nalaze u velikom broju ugostiteljskih objekata. “Iako se čini bezopasnim, tombole, trke pasa i uplata tiketa od po 0,50e smatra se ulaskom u svijet kockanja, svijet koji lako iz zabavnog može da se pretvori u pravi pakao i bolest – o čemu svjedoče iskustva mnogih koji su prošli tretman Savjetovališta.”- ističe Kraljević.

“Roditelji moraju biti svjesni da kao i za svaki problem i za bolest zavisnosti – nikada se ne počinje sa

ispijenom flašom alkohola, uplaćenim tiketom od 100e, kupljenom cijelom paklicom cigareta i sl. Ulazak u svijet bolesti zavisnosti je postepen i upravo počinje tim malim koracima -.prvom cigaretom podijeljenom sa društvom, prvom čašicom alkohola, prvim tiketom od 0.50 centi. Bolest zavisnosti, kao i bila koja druga bolest, može da se javi bilo kome. Apsolutno je pogrešno uvjerenje da se to dešava samo u rizičnim grupama, poljuljanim porodicama, onima sa nižim obrazovanjem ili ekonomskom situacijom.”

“Roditelji, naročito očevi, nijesu svjesni da podržavajući kockanje svojih sinova podržavaju potencijalnu

bolest zavisnosti. Moraju i oni sami biti svjesni da se problem može javiti i da zabava veoma lako i brzo može da pređe granicu.”- zaključuje Kraljević.

Kako bi informisali roditelje i sve zainteresovane o ovom problemu i prenijeli svoja iskustva i nalaze dobijene sprovođenjem dugogodišnjeg specijalizovanog tretmana za osobe sa problemom kockanja, stručni tim.

Savjetovališta će uzeti učešće na Festivalu roditeljstva koji organizuje Udruženje Roditelji, u subotu 13.maja 2017. ispred Dvorca “Petrovića” u parku Kruševac u Podgorici.

Portal Analitika