Abiznis

MEDOJEVIĆ: Stanje u bankama je loše, biće najmanje dva zahtjeva za sanaciju

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocijenio je da će problem loših kredita ugroziti stabilnost finansijskog sistema i depozite građana i privrede u komercijalnim bankama. Prema Medojevićevim saznanjima, najmanje dvije banke će se obratiti CBCG sa zahtjevima za sanaciju i da će troškovi sanacije pasti na teret deponenata odnosno građana i budžeta.
 MEDOJEVIĆ:  Stanje u bankama je loše, biće najmanje dva zahtjeva za sanaciju
Portal AnalitikaIzvor

„To govorim od 2008. godine kada su privatne banke masovno odobravale kredite, ne vodeći računa o kreditnim rizicima i uzimajući kolaterale manje vrijednosti od kredita. Mnogi tajkuni bliski režimu su uzimali na desetine miliona eura kredita od banaka za rizične poslove, a često i sa kriminalnom namjerom da novac prebace na privatne račune, bez namjere da kredite ikada vrate. Bankama su ostajale nekretnine, čijom prodajom nijesu mogli nadoknaditi ni dio plasiranih kredita. Tako su nastajale rupe u bilansima banaka, koje su fiktivno pokrivane friziranjem finansijskih izvještaja, uz direktnu pomoć Centralne Banke Crne Gore“, naveo je Medojević u pisanoj izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Kako je dodao, krediti koji nikad neće biti vraćeni i koji nijesu obezbjeđeni adekvatnim i traživim kolateralima, su godinama u knjigama banaka prebacivani iz jedne u drugu klasu, fiktivno reprogramirani, prebacivani na majke banke, faktoring kompanije i uz pomoć CBCG,  banke su izbjegavale da otpisu ove kredite kao sopstveni trošak.

„ Jer bi u tom slučaju morale da dokapitalizuji banku sopstvenim sredstvima, kako bi zadržale koeficijent adekvatnosti kapitala na nivou predvidjenim zakonom“, naveo je Medojević.

Pare građana i privrede su, prema njegovom mišljenju, nestajale iz banaka, a rupa u bilansima je bila sve veća.

„CBCG je svjesno i kontinuirano učestvovala u friziranju bilansa i pomagala bankama u ovom kriminalu. Upozorio sam građane da njihovi depoziti u ovakvim nesolventnim bankama nijesu sigurni i da brzo mogu doći u situaciju da je mogu da podignu svoj novac. Svjetska banka i MMF su prošle godine prepoznale ovaj problem i ukazale ja rizik za finansijsku stabilnost zbog problema u bankama. Problem je postao akutan prošle godine, kada je stao priliv od narkotika, zbog rata narko klanova i banke su dospjele u problem nelikvidnosti“, naveo je Medojević

On je rekao da jednostavno u bankama nema para, a da su izvještaji  frizirani.

„To se godinama peglalo prilivima iz nelegalnih poslova, šverca i pranja novca. Sada toga nema i guverner CBCG  već najavljuje da je stabilnost finasijskog sistema jedan od najvećih rizika naše ekonomije. Prema mojim saznanjima, najmanje dvije banke će se obratiti CBCG sa zahtjevima za sanaciju i da će troškovi sanacije pasti na teret deponenata odnosno građana i budžeta“, poručio je Medojević.

Prema njegovim riječima, stanje u bankarskom sektoru je dramaticno loše i mnogi građani mogu ostati bez svojih štednih uloga, a budžet može biti opeterećen novim troškovima.

„Banke su opljačkane od strane njihovih menadžera i tajkuna. Pare su na njihovim privatnim računima, a gubici u bilansima banaka koje ce pokriti stedise i poreski obveznici. U kampanji DF za parlamentarne izbore, ja sam sve ovo najavio i pozvao građane da podrze DF,  jer jedino DF ima plan kako da se riješi ovaj problem i da štedni ulozi građana i privrede budu zastićeni od kriminala uprava banaka i tajkuna“, zaključio je Medojević.

 

 

Portal Analitika