Abiznis

Cijene nafte ispod 49 USD

Cijene nafte skliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 49 USD, jer je veća američka proizvodnja zasjenila znake da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i pojedini nezavisni proizvođači mogli produžiti period smanjenog snabdijevanja.
Cijene nafte ispod 49 USD
Portal AnalitikaIzvor

Cijena barela nafte na londonskom tržištu pala je 37 centi 48,73 USD, a na američkom 30 centi na 46,92 USD, prenosi SEEbiz.

Na početku ove sedmice raspoloženje na naftnim tržištima prigušio je podatak specijalizovane kompanije za usluge u naftnoj industriji Baker Hughes da je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i u prošloj sejedmici povećan broj bušotinskih postrojenja. To znači da trend povećanja broja postrojenja traje već skoro četiri mjeseca.

Podatak je zasjenio nastojanja OPEC-a i pojedinih nezavisnih proizvođača da uspore rast zaliha smanjenom proizvodnjom u prvoj polovini godine. Članice OPEC-a sastaće se 25. maja kako bi raspravljale o produženju perioda smanjene proizvodnje do kraja ove godine, iako analitičari smatraju da vjerovatno ni to neće biti dovoljno.

Rusija je u ponedjeljak saopštila da s ostalim proizvođačima raspravlja o smanjenju proizvodnje i nakon ove godine, ne navodeći konkretne vremenske rokove. Saudijski ministar energetike, Khalid Al-Falih, takođe je razgovarao o mogućnosti produženja perioda smanjenog snabdijevanja i nakon kraja ove godine.

Američki proizvođači su prošle sedmice prema vladinim podacima u prosjeku proizvodili 9,3 miliona barela dnevno, najviše od avgusta 2015. godine, a analitičari procjenjuju da bi u idućih godinu ili nešto više mogli dostići i deset miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 46,56 USD, što znači da je pala 88 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Portal Analitika